Spojené státy můžou být bez velvyslance v Česku ještě měsíce. Vše záleží na amerických senátorech

Stephen King, nový americký velvyslanec v Česku.

Stephen King, nový americký velvyslanec v Česku. Zdroj: Twitter

Budoucí velvyslanec USA v Česku Steve King
Novým americkým velvyslancem v Česku nejspíš bude Stephen King
Schönbornský palác v Praze na Malé Straně, sídlo velvyslanectví USA.
Schönbornský palác v Praze na Malé Straně, sídlo velvyslanectví USA.
5
Fotogalerie

Senátní posvěcení kandidáta na amerického velvyslance v ČR Stephena Kinga, který by měl v úřadu nahradit Andrewa Schapira, může ještě trvat několik měsíců. Uvedlo to ministerstvo zahraničí. Česko je přitom bez amerického velvyslance již od ledna letošního roku. 

„Otázka rychlosti schválení nového velvyslance v Zahraničním výboru Senátu či v plénu Senátu je zcela individuální. Může to být týden, ale i několik měsíců,“ uvedla Michaela Lagronová. „V případě budoucího velvyslance Kinga však lze očekávat spíše kratší dobu, kterou však mohou protáhnout srpnové kongresové prázdniny,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Republikána Stephena Kinga na velvyslance nominoval prezident Donald Trump v polovině července, před dvěma dny King absolvoval senátní slyšení. V něm představil priority, kterým by se jako americký ambasador v Čechách chtěl věnovat. „Mezi mé priority by patřila bezpečnost amerických občanů, zlepšení obchodní kooperace i vylepšení již tak skvělých vztahů obou zemí,“ řekl King. Dodal však, že v České republice nikdy nebyl a česky hovořit neumí.

To podle Lagronové není důležité. „Pro vzájemné vztahy není podstatné, zda budoucí velvyslanec byl v minulosti v ČR či nikoli, nebo zda hovoří česky. Velvyslanec vždy bude reprezentovat zájmy své země a každý americký diplomat před příjezdem do Prahy absolvuje jazykový kurs češtiny,“ uvedla mluvčí.

Stephen King, americký podnikatel z Wisconsinu, je vnímán jako stoupenec tradičních republikánských hodnot ještě z období bývalého prezidenta Ronalda Reagana. Ty již léta obhajuje v řadách republikánů. „Myslím, že spíše než z Trumpovy tradice vychází King z té klasické Reaganovy: národní obrana, obchod, rodinné hodnoty. Tradiční republikánský proud, který dominoval několik dekád - až doteď,“ tvrdí novinář Craig Gilbert, vedoucí washingtonské kanceláře Milwaukee Journal Sentinel. S Kingem se zná desítky let a považuje ho za poctivého politika, který prý nikdy nevyhledával záře reflektorů.

Více zpráv z domova i ze světa najdete na INFO.CZ