Do Česka míří bývalý agent FBI s vazbami na špičky Bílého domu. Čtěte, kdo je budoucí velvyslanec USA

Budoucí velvyslanec USA v Česku Steve King

Budoucí velvyslanec USA v Česku Steve King Zdroj: Steve King Office (handout photo)

První jednání obou státníků se odehraje během summitu státníků zemí G20.
Americký prezident Donald Trump jednal v Hamburku před startem summitu G20 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou
Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě
Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě
5
Fotogalerie

Budoucí americký velvyslanec v České republice Steve King, zvaný také Stephen, kterého pro úřad vybral prezident Donald Trump, se může chystat na své působení v Praze. Šestasedmdesátiletý podnikatel sice není v Americe tak známý, jako svůj jmenovec a člen dolní komory, i tak Steve King patří mezi vlivné osoby republikánské politické scény. 

S Washingtonem ho spojují především dvě osoby. Tou první je předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který jako osmnáctiletý pomáhal Kingovi při jeho neúspěšné kampani do Senátu v roce 1988.

Role si vyměnili o dekádu později, kdy King z pozice šéfa vedl Ryanovu kandidaturu do Kongresu. Oba muže pojí také rodinné přátelství, které zasahuje rovněž do podnikání.

Ještě větší vliv má však King ve Wahingtonu skrze Reince Priebuse, vedoucího štábu Bílého domu. Priebusovi King zase pomáhal s kampaní na pozici šéfa výboru Republikánské strany, kde Priebus působil od roku 2011 do doby, kdy se stal součástí Trumpovy administrativy.

Pro oba politiky je tak King jakýmsi politickým „kmotrem,“ jenž jim usnadňoval začátky jejich politického působení.

Učitel a agent

Steve King se narodil v roce 1941 v Indianapolis, vyrůstal však v Chicagu. Po absolvování střední školy vystudoval sociální vědy a politologii, krátce po absolvování působil jako vysokoškolský asistent.

V roce 1967 však přešel do služeb Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kde navázal na své vzdělání – zabýval se porušováním lidských práv a zločiny s tím souvisejícími.

Za své působení byl nadřízenými několikrát oceněn, i přesto se však v 70. letech začal znovu zabývat pedagogickou činností, vrhl se však rovněž na podnikání v chemickém průmyslu.

Otec tří dětí se tak kvůli pozici velvyslance aspoň částečně stáhne ze svého koncernu King Capital, který se kromě investic zabývá rovněž obchodem s realitami. Finálnímu přesunu Kinga do Prahy už nyní zbývá jen podpis amerického Senátu.