Spojené státy zpřísnily sankce vůči KLDR. Reagují na test rakety

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi Zdroj: ctk/AP

Prezident Barack Obama podepsal zákon, který rozšiřuje americké sankce vůči Severní Koreji. USA se rozhodly zpřísnit sankce po severokorejském jaderném testu z letošního ledna a utvrdilo je v tom odpálení rakety dlouhého doletu, které Severokorejci podnikli začátkem února.

Tvrdší postup vůči osobám, které podporují fungování severokorejského jaderného programu a další agresivní vojenské aktivity, schválil Kongres velmi rychle. Podpis prezidenta byl posledním krokem, který chyběl k tomu, aby nové sankce začaly platit.

Kromě jaderného programu se týkají rovněž osob, které porušují lidská práva a podporují aktivity směřující k ohrožení kybernetické bezpečnosti USA. Na základě sankcí by jim bylo možné zmrazit majetek či odepřít víza.

Nové sankce vůči KLDR oznámilo minulý týden i Japonsko. Zahrnovat by měly například úplný zákaz přítomnosti severokorejských lodí v japonských přístavech. Jižní Korea se také minulý týden rozhodla ukončit fungování průmyslové zóny v Kesongu, kterou společně s KLDR od roku 2004 provozovala na severokorejském území.

Státy zpřísňují opatření vůči KLDR od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý jaderný test. Začátkem února Severní Korea odpálila raketu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií.