Spor o německý blog se vyostřuje, prokuratura vyšetřuje ministra

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas Zdroj: Raimond Spekking, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Berlínské státní zastupitelství vyšetřuje, zda se ministr spravedlnosti Heiko Maas dopustil maření vyšetřování v kauze investigativního blogu Netzpolitik.org. Maas nařídil rozpuštění expertní komise, která měla posoudit, zda blog vyzradil státní tajemství, když zveřejnil plány německé kontrarozvědky na sledování internetu. Blog kvůli svým odhalením čelil obvinění z vlastizrady, což v Německu vyvolalo obavy z ohrožení svobody tisku.

Expertní skupinu sestavil mezitím odvolaný nejvyšší státní zástupce Harald Range. Podle něj předběžné závěry odborníků naznačovaly, že k vyzrazení státního tajemství skutečně došlo. Než skupina dospěla ke konečnému závěru, nařídil Maas její rozpuštění s tím, že aféru místo externích odborníků prověří právníci ministerstva spravedlnosti.

Berlínské státní zastupitelství uvedlo, že kvůli postupu ministra spravedlnosti dostalo několik trestních oznámení. Zahájilo proto vyšetřování, zda se ministr svým postupem nezmařil vyšetřování blogu.

Maase kvůli jeho postupu kritizoval už v úterý i Range. Nejvyšší státní zástupce ministra obvinil, že se vměšuje do vyšetřování, aby dosáhl politicky žádoucího výsledku. Maas ve stejný den nejvyššího státního zástupce odvolal, podle ministra Range svými výroky zcela zničil důvěru mezi prokuraturou a ministerstvem spravedlnosti.

Manipulace s důkazy

Range v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že s odvoláním počítal. Proti ministrovi prý veřejně vystoupil i z toho důvodu, aby se sám vyhnul hrozbě trestního postihu. „Nemohl jsem prostě měnit důkazní materiál,“ řekl.

Netzpolitik.org je jedním z nejznámějších německojazyčných blogů a jeho obvinění z vlastizrady vyvolalo v Německu poprask. Protestovaly proti němu novinářské svazy a zakladatel blogu Markus Beckedahl obvinil vládu a spolkové státní zastupitelství z úmyslu zastrašit novináře.

Opoziční strany nyní kritizují Maase, že v aféře nezasáhl dříve. Ministerstvo spravedlnosti vědělo o vyšetřování blogu od konce května, Maas však se však proti postupu nejvyššího státního zastupitelství ohradil až na počátku srpna.