Srbsko žádá Rakousko a Francii o pomoc s imigranty

Imigrant na cestě přes Srbsko do Maďarska

Imigrant na cestě přes Srbsko do Maďarska Zdroj: reuters

Srbsko požádalo o pomoc s ochranou své hranice před ilegální migrací i rakouskou a francouzskou policii. Podle agentury Tanjug to řekl ministr vnitra Nebojša Stefanović, který v této souvislosti sdělil, že se Bělehrad už dohodl s Budapeští na vyslání maďarské policejní jednotky na srbsko-bulharskou hranici.

Přes Srbsko během nynější migrační krize přešly za lepším životem do bohaté západní Evropy statisíce uprchlíků především z Blízkého východu, ale i z dalších asijských států a z Afriky. Po uzavření takzvané balkánské migrační trasy letos na jaře zamířil hlavní proud běženců ze severu Afriky přes Středozemní moře zejména do Itálie. Od podzimu budou ale podmínky na moři nebezpečnější a Srbsko, Bulharsko, Maďarsko a další země jsou znepokojeny, že se migranti vrátí na pozemní trasy vedoucí přes Balkán.

Mnozí se současně obávají, že vinou zhoršení vztahů mezi Ankarou a Bruselem ztroskotá i dohoda Evropské unie s Tureckem, která brzdí příval běženců do Evropy.

Maďaři pomohou s termovizí

Srbsko dalo najevo, že potřebuje zejména technickou pomoc s ochranou hranic před nezákonným pronikáním na své území. Stefanović řekl, že se o tom intenzivně jedná s Maďarskem a s maďarskou policií už bylo domluveno, že na srbskou hranici s Bulharskem pošle jeden kontingent vybavený termovizními kamerami pro sledování terénu ve tmě.

„Podobná žádost byla adresována i rakouské a francouzské policii,“ řekl ministr vnitra. Dal přitom najevo přesvědčení, že tyto dodatečné posily přispějí ke stabilizaci a zabezpečení srbských hranic.

„Naším úkolem je najít modely, s nimiž dokážeme zabránit ilegálním přechodům hranic. Na hranici s Bulharskem a Makedonií dnes už máme větší počet příslušníků armády a policie,“ řekl Stefanović. Zároveň poznamenal, že k účinnější kontrole hranic Srbsko ještě potřebuje více technických prostředků. S cílem posílit kontrolu jižní a východní hranice zavedlo Srbsko v červenci společné hlídky armády a policie.

Přes sto tisíc běženců

Podle údajů poskytnutých úřady přešlo letos Srbskem už více než 103 tisíc migrantů, z nichž většina mířila na sever k hranicím Maďarska. Za posledních šest týdnů hlídky zmařily 5600 pokusů o ilegální přechod hranic.

Stefanović podle Tanjugu rovněž zdůraznil, že zásadním řešením je odpověď Evropy na otázku, co dělat s lidmi, kteří nepřicházejí z oblastí sužovaných válkou, ale jsou ekonomickými migranty. Jaký je plán s těmito lidmi, jak je integrovat, kde sehnat peníze na jejich školení, vzdělávání, léčení, výuku jazyka, řekl.