Balkánské státy: Denně pustíme 580 migrantů, tolik můžeme řádně kontrolovat

Migranti na srbsko-chorvatské hranici

Migranti na srbsko-chorvatské hranici Zdroj: CTK

Pětice zemí ležících na takzvané balkánské trase hodlá nyní pouštět přes hranice v průměru 580 uprchlíků denně. Naplňuje tak dohodu o přísnější hraniční kontrole, kterou před několika dny uzavřeli šéfové policií Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie.

Limit počtu přijímaných osob dnes oznámila slovinská policie po zhodnocení propustnosti rakousko-slovinské hranice a kapacit Slovinska pro přijímání uprchlíků. Stejné opatření následně přijalo Chorvatsko a stejný krok přijímají i Srbsko a Makedonie. Policejní šéfové jsou „povinni omezit každodenní putování uprchlíků po zemích západního Balkánu na počet, který umožní zkontrolovat každého imigranta v souladu s pravidly Schengenu,“ uvedla policie v dnešním prohlášení.

Zpřísnění kontroly proudu uprchlíků iniciovalo od konce minulého týdne Rakousko, které oznámilo, že již naplnilo své kapacity pro přijímání migrantů, což vyvolalo nevoli Řecka. Na řeckém území se podle dnešních informací nahromadilo již 25 tisíc běženců, kteří by bez přijatých opatření byli již dále na balkánské trase.

Ještě před více než týdnem odcházelo z Řecka do Makedonie přes dva tisíc lidí denně. Blízkovýchodních uprchlíků vyloďujících se na východořeckých ostrovech při cestě z Turecka je kolem dvou až tří tisíc denně. Řecko se rozhodlo ode dneška do neděle přerušit jejich převoz na kontinent, dokud pro ně nebudou přichystány další nouzová ubytovací zařízení.