Štáb luhanských povstalců poničil výbuch. Není jasné, zda to byl nálet nebo nehoda

Valerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku, jehož kancelář měla být přímo zasažena

Valerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku, jehož kancelář měla být přímo zasažena Zdroj: ctk

Silný výbuch vážně poškodil sídlo luhanského gubernátora Valerije Bolotova, kde momentálně sídlí vedení "Luhanské lidové republiky". Podle proruských radikálů budovu zasáhla letecká puma, která explodovala ve čtvrtém patře. Na místě zasahují hasiči a vozy záchranné služby. Podle některých médií objekt omylem zasáhli protiletadlovou raketou sami povstalci.

Dům, který proruští separatisté okupují od konce dubna, je v plamenech a hasiči se ho snaží vyklidit. Řada lidí byla při explozi a následném požáru zraněna. Podle agentury Interfax je na místě minimálně pět mrtvých. V okolních domech tlaková vlna rozbila okna, na místě zasahují zdravotníci.

Více verzí toho, co se vlastně stalo

Očití svědkové tvrdí, že těsně před explozí prolétl nad centrem Luhanska ukrajinský bombardér Su-25. Vedení povstalecké „lidové republiky“ vydalo prohlášení, podle něhož sídlo gubernátora Bolotova zasáhla kazetová bomba, obsahující desítky malých bomb, případně napalm nebo kovové střepiny. Užívání kazetových pum je v řadě zemí světa zakázáno.

Agentura Unian napsala, že podle nepotvrzených informací objekt zasáhla protiletadlová raketa, kterou chtěli povstalci sestřelit nízko letící ukrajinský bombardér. Omylem ale zasáhli nedaleký dům. Projektil údajně dopadl přímo do kanceláře gubernátora.

Jinou verzi události předložil novinářům mluvčí „protiteroristické operace“ Alexij Dmytraškovskyj. Podle jeho tvrzení explodovala uvnitř budovy nálož vinou neopatrné manipulace. Žádné ostřelování objektu zvenčí armáda nezaznamenala, letecký útok Dmytraškovskyj vyloučil.