Stále více Němců užívá pervitin, zásobují je české laboratoře

Krystaly pervitinu

Krystaly pervitinu Zdroj: Radspunk via Wikimedia Commons (GFDL)

Syntetické drogy vytlačují z německého trhu přírodní návykové látky. Ubývá tak uživatelů heroinu a kokainu, ale stále větší problém představuje pervitin, který do Německa přichází téměř výhradně z českých laboratoří, řekl šéf německého ústředního kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch.

„Syntetické drogy jsou u závislých stále oblíbenější a jsou velmi snadno dostupné,“ uvedl Münch. Počet uživatelů zakázaných látek podle něj zůstává meziročně neměnný, klesá však spotřeba klasických drog a roste zájem o pervitin, extázi nebo o LSD.

Podle Müncha začalo loni pervitin užívat přinejmenším 3138 Němců, o 14 procent víc než v roce 2013. BKA získává údaje o prvouživatelích na základě jejich zadržení s drogou nebo od odvykacích ústavů, Münch proto připustil, že celkový počet lidí, kteří začali brát pervitin, může být ještě vyšší.

Policejní statistiky také ukazují, že konzumenti pervitinu, který je v Německu známý pod názvem crystal meth, tvoří už jednu šestinu všech lidí, kteří v zemi loni začali brát tvrdé drogy. Počet prvouživatelů pervitinu loni byl poprvé vyšší než počet lidí, kteří začali užívat kokain.

Policie zabavila 75 kilogramů drogy

„Pervitin na německém trhu pochází téměř výhradně z České republiky,“ řekl Münch. „Pašování drogy do Německa a její zdejší odbyt zajišťují převážně pachatelé vietnamské národnosti,“ doplnil.

Roste počet lidí, kteří byli zadrženi při dovážení pervitinu do Německa nebo při jeho prodeji. Celkem loni policisté zatkli 3905 pašeráků a dealerů drogy, o dvě procenta víc než v roce 2013. Množství zabaveného pervitinu se snížilo o dva kilogramy na 75 kilogramů, podle BKA je to ale ovlivněno tím, že v roce 2013 policisté u jednoho člověka odhalili 19 kilogramů drogy.

Münch vyzdvihl loňský zásah německých a českých policistů, při němž se podařilo zabavit 2,9 tuny látky chlorefedrin, která byla určena k výrobě pervitinu. Česko-německá skupina chtěla podle BKA tuto látku využít k produkci 2,3 tuny drogy, která by měla na černém trhu hodnotu 184 milionů eur (pět miliard korun).

Roste obliba v Berlíně

Pervitin se v Německu rozšířil zejména v pohraničních oblastech Bavorska a Saska, které sousedí s Českem. Droga ale proniká stále hlouběji do německého vnitrozemí: vládní zmocněnkyně pro otázky drog Marlene Mortlerová uvedla, že počet uživatelů rychle roste především v Berlíně.

Droga je pro Němce snadno dostupná, protože je ve srovnání s jinými zakázanými látkami levná. Podle německé policie lze v sousedství českých hranic pořídit gram pervitinu za 60 eur (1650 korun), ve velkých městech pak za 120 eur (3300 korun).