Starosta Vilniusu ponouká investory: Kupte nám řecký ostrov

Řecko, ostrov, moře

Řecko, ostrov, moře Zdroj: profimedia.cz

Starosta litevské metropole Vilniusu Arturas Zuokas, který je proslulý odvážnými nápady a neformálním vedením města, přišel s další perličkou. Litevským investorům navrhuje, aby koupili jeden z neobydlených řeckých ostrovů. Zuokas tak reagoval na nedávnou zprávu, že řecká vláda bude neobydlené ostrovy kvůli řešení tíživé finanční situace země prodávat nebo pronajímat.

Podle Zuokasova plánu by peníze na pořízení ostrova nešly z kapes daňových poplatníků, ostrov by ale Litevcům sloužil k rekreaci.

„Ostrov by mohli koupit litevští podnikatelé a darovat ho hlavnímu městu nebo státu,“ citoval Zuokase ruský server Lenta.ru. Podle starosty ostrovy před ekonomickou krizí stály asi 5,7 milionu dolarů (asi 113 milionů korun), ale v současné chvíli jejich cena prudce klesla.

Ostrov by podle něj mohl sloužit jako dovolenková destinace Litevců a jako nový trh pro domácí investory. „Pustý ostrov“ by mohl také získat status 22. městské části.

Nápad s nákupem ostrova není první kuriozitou za Zuokasova vedení města. V roce 2002 rozestavil po ulicích policisty z lepenky a loni tankem přejel špatně zaparkované auto na cyklostezce.

Podle internetové encyklopedie Wikipedie připadá na ostrovy přibližně jedna čtvrtina rozlohy dnešního Řecka. Země má přes 3 tisíce ostrovů, z nichž 167 jich je stále obydleno.