Stát ušetří "sociálními" kartami až miliardu korun

Česká spořitelna, bankomat

Česká spořitelna, bankomat Zdroj: ctk

Nový systém výplaty sociálních dávek v hmotné nouzi pomocí karet by měl státu ušetřit až jednu miliardu korun. Stát chce také tímto způsobem kontrolovat, za co příjemci peníze utrácejí a případně pochybení jim výplatu dávek snížit. Ministerstvo na provozovatele sociálních karet vypsalo tendr, s jehož vítězem chce uzavřít smlouvu do 20. září. Pro server E15.cz to řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

V letošním prvním pololetí bylo na dávky v hmotné nouzi použito 2,4 miliardy korun. Částka, kterou ale lidé z dávek zneužijí k jiným účelům, se podle Plívové nedá objektivně odhadnout. „Na to, že se tak děje ale poukazují například i soudní rozsudky, které v této věci padly, většinou se jedná o to, že příjemce dávek nepřizná majetek a čerpá podporu ze státního systému,“ uvedla s tím, že kontroly úřadů práce prováděné letos v létě v intenzivním režimu poukázaly na často opakující se jev nelegálního zaměstnávání, kdy načerno zaměstnaný pracovník zároveň figuruje v evidenci ÚP a pobírá podporu v nezaměstnanosti, případně další dávky v hmotné nouzi.

Tomu by měl nový systém alespoň částečně zabránit. Příjemce účelově vázané sociální dávky dostane namísto hotovosti peníze na kartu. Touto kartou sice bude moci běžně platit v obchodech, ale nikoliv v barech či hernách. „Pokud se ale v seznamu položek, nakoupených v například v supermarketech, vyskytne některá ze zakázaných položek, systém to umožní zjistit. Příjemci pak bude možné výplatu dávky omezit,“ uvedla dále Plívová.

Vývoj výdajů dávkových systémů

Vývoj výdajů dávkových systémůVývoj výdajů dávkových systémů

Do tendru se přihlásily 3 banky, vítěz bude známý 20. září

Do veřejné obchodní soutěže na dodavatele a provozovatele těchto karet se mohly hlásit banky i konsorcium bank. Nakonec se přihlásili jen tři zájemci, a to Česká spořitelna, ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou a do třetice Komerční banka.

Výherce ministerstvo podle podmínek soutěže vybere do 20. září. Obálky s nabídkami představitelé ministerstva otevřou v pondělí ve 13 hodin. V hodnotící komisi zasednou ministrovi náměstci kromě prvního, který soutěž zadával. Objeví se v ní i vrchní ředitelé ministerstva a šéf centrálního úřadu práce.

Podle podmínek soutěže by se s kartou měly dát dávky a příspěvky vybírat z bankomatů vítězného finančního ústavu, a kromě již zmíněného placení v obchodech by měl být možný i převod peněz. Stát ovšem ušetří i na nákladech, jelikož za vydání a provozování karet výherci platit nebude. Vítězná banka, která dostane smlouvu na 12 let, získá ale poplatky za nadstandardní služby. Mezi ně patří třeba další vybíraní z bankomatů, zdarma by mělo být u každé dávky jen jedno.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.