Steinmeier: Krizi v Donbasu vyvolalo Rusko, ne sbližování Ukrajiny a EU

Tank proruských separatistů na východě Ukrajiny (duben 2015)

Tank proruských separatistů na východě Ukrajiny (duben 2015) Zdroj: CTK

Za konflikt na Ukrajině může konfrontační politika Ruska a zabrání Krymského poloostrova, nikoli sbližování Ukrajiny s Evropskou unií, prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Řekněme si jasně, co ten konflikt vyvolalo - anexe Krymu Ruskem s porušením veškerých norem mezinárodního práva,“ zdůraznil šéf německé diplomacie. Řekl to na bezpečnostním fóru, kterého se v Kyjevě zúčastnil během prvního dne návštěvy Ukrajiny.

„Cesta konfrontace, pro kterou se rozhodla Ruská federace - v tom spočívají kořeny konfliktu. A ne v urychlení partnerství mezi Evropskou unií a Ukrajinou,“ dodal Steinmeier. Ujistil zároveň, že EU zintenzivněné partnerství s Ukrajinou podporuje, což jasně vyplynulo z nedávného unijního summitu v Rize.

Steinmeier se v Kyjevě sešel s premiérem Jaceňukem. Po jednání s ním podle agentury DPA upozornil, že situace po únorových dohodách v Minsku o příměří, o stažení těžkých zbraní a o dalších krocích k vyřešení krize v Donbasu, je nadále nebezpečná a vyzval obě strany, aby dojednané věci respektovaly. Varoval před novou vojenskou eskalací, „která by veškeré naše úsilí o uklidnění zmařila“.

Jak Kyjev, tak proruští separatisté se vzájemně obviňují z nerespektování dohod. I když intenzivní bojové střety po dohodách uzavřených 15. února v běloruské metropoli ustaly, každý den se střílí a umírají nebo jsou zraněni lidé. Od začátku konfliktu před více než rokem je už téměř 6300 mrtvých. Ukrajinské síly oznámily, že od čtvrtka přišly o další dva vojáky.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier na summitu ministrů zahraničí zemí skupiny G7 v LübeckuŠéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier na summitu ministrů zahraničí zemí skupiny G7 v Lübecku|ctk/apŠéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr v rozhovoru s Jaceňukem rovněž ocenil dosavadní reformní úsilí nového ukrajinského vedení. Nicméně nabádal, aby přes trvající střety na východě země v nastoupeném kurzu pokračovalo v zájmu politické a finanční stabilizace státu, jemuž hrozí bankrot.

DPA v této souvislosti napsala, že Německo v letošním roce poskytne Ukrajině finanční pomoc v celkové výši 700 milionů eur (přes 19 miliard korun). Jaceňuk po setkání se Steinmeierem podle agentury Ukrinform řekl, že německá vláda se rozhodla umožnit Ukrajině získat úvěry v rozsahu 500 milionů eur. Tyto prostředky mají být využity k modernizaci a zefektivnění energetiky a k obnově Donbasu zdevastovaného boji.

Koho vlastně porazí Rusko