Steinmeir: Na Ukrajině se mír dodržuje stále méně, vojenské řešení nechceme

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier vybídl k dodržování příměří na východě Ukrajiny. Po schůzce s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky v Bratislavě Steinmeier řekl, že počet případů porušení příměří o uplynulém víkendu stoupl. Ministři se na jednání shodli, že krize na Ukrajině má pouze diplomatické a nikoliv vojenské řešení.

„Jedna věc je jasná - není a nesmí být vojenské řešení krize na Ukrajině. Je našim úkolem najít diplomatické řešení. Všechny dotčené strany by se měly vyhnout krokům, které by mohly vést k nekontrolované eskalaci násilí,“ řekl Steinmeier. Dodal, že ve středu by se v Paříži měl uskutečnit diplomatická jednání o zmírnění krize na Ukrajině.

Německý ministr zahraničí uvedl, že po uzavření minských dohod sice došlo k zmírnění násilí na východě Ukrajině a k stažení těžkých zbraní, ale že tyto kroky nejsou dostatečné.

Také podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka krize není vyřešena. „Je evidentní, že situace na Ukrajině ještě stále čeká (na řešení) a klade před nás velké množství výzev,“ řekl Zaorálek na tiskové konferenci.

Ministři zahraniční zemí V4 nebo jejich zástupci na schůzce hovořili také o projektu Východního partnerství, který zahrnuje šest postsovětských států včetně Ukrajiny a jehož cílem je těsnější spolupráce EU s těmito zeměmi. „Je to věc, která má pro nás nesmírný význam - abychom jasně ukázali směr partnerům, kteří na jasnou pozici Evropy čekají,“ řekl Zaorálek.