Stíhaný súdánský prezident Bašír se sumitu muslimských zemí nezúčastní. Můžou ho zatknout

Umar Bašír

Umar Bašír Zdroj: ctk

Rijád, Saúdská Arábie
Donald Trump
3
Fotogalerie

Súdánský prezident Umar Bašír, který je mezinárodně stíhaný pro válečné zločiny, se o víkendu v saúdskoarabské metropoli Rijádu nezúčastní summitu arabských a muslimských zemí, na který byl přizván i americký prezident Donald Trump.

Trump odlétá na svou první zahraniční cestu, při níž bude Rijád první zastávka. "Prezident Umar Bašír se omluvil saúdskoarabskému králi Salmánovi, že se nebude moci zúčastnit summitu v Rijádu," oznámila oficiální súdánská agentura.

Bašír údajně cestu zrušil z "osobních důvodů". Washington však ještě ve středu vyjádřil nesouhlas se zvaním osob, na něž vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC), včetně prezidenta Bašíra.

Súdánský ministr zahraničí Ibráhím Ghandúr ještě ve středu tvrdil, že Bašír se v sobotu summitu zúčastní. Také přitom naznačil, že by si Bašír a Trump mohli přinejmenším potřást rukou, což by samo o sobě byl krajně kontroverzní moment, protože západní státníci se Bašírovi zásadně vyhýbají.

Podívejte se na propagační video Donalda Trumpa, kde obhajuje své úspěchy v prvních 100 dnech vlády: 

Bašíra viní Mezinárodní trestní soud z genocidy a zločinů proti lidskosti z roku 2008. Súdánský prezident všechna obvinění popírá a dokonce občas cestuje do zahraničí.

Západní státníci se Bašíra straní, přestože například ve vztazích mezi Washingtonem a Chartúmem je v poslední době patrné jisté oteplení. Ghandúr ještě ve středu prohlásil, že se Súdán těší na normalizaci vztahů s USA.