Trumpův nový dekret míří i na zahraniční studenty, tvrdí analýza

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Manželé Trumpovi
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
10
Fotogalerie

Další z protiimigračních dekretů amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohl znemožnit vstup do USA zhruba 108 tisícům cizinců ročně. S novým nařízením se pak může potýkat až 656 tisíc cizinců žijících v Americe. Tvrdí to alespoň think-tank Migration Policy Institute z Washingtonu DC. Trump svým dekretem omezil vstup občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. 

Jak Migration Policy Institute uvádí ve své analýze, není lehké odhadnout, kolika lidem Trump znemožní vstup. Napovědět však mohou čísla z dřívějších let. Z šesti blokovaných zemí získalo v roce 2015 vízum 108 tisíc lidí. Většinou (65 tisíc) jde o studentská víza, kolem 30 tisíc lidí obdrží víza o dlouhodobém pobytu. Zbylých 13 tisíc držitelů jsou uprchlíci.

Zřejmě právě na problematiku uprchlíků se Trumpův dekret zaměřuje nejvíce, protože v roce 2016 počet uprchlíků ze šesti zemí vzrostl na více než 23 tisíc lidí. V loňském roce celá jedna třetina uprchlíků v USA pocházela právě ze šesti sledovaných zemí.

Při pohledu na složení americké populace se Trumpův zákaz může nějakým způsobem dotknout 656 tisíc cizinců žijících v USA, tedy zhruba 1,5 procenta celkového počtu.

Think-tank ve své analýze další poukazuje na fakt, že zmíněných 108 tisíc lidí je jen mizivý zlomek toho, kolik lidem USA vízum každý rok udělí. Počet představuje jen 0,1 procenta celkového počtu udělených víz v roce 2015.

Trumpův aktuální dekret stejně jako ten lednový na 120 dní pozastavuje azylové a uprchlické programy. Americký prezident považuje obyvatele zmíněných zemí za potenciální riziko a dekret má podle něho dát americkým úřadům čas na to, aby zavedl nový a přísnější způsob kontroly lidí cestujících do USA či ucházejících se zde o status uprchlíka.

Komplikace však mohou vládě způsobit odpůrci z řad opozičních politiků či nevládních organizací, kteří se chystají obrátit na soudy kvůli tomu, že dekret je údajně v rozporu s americkým právem. "Navzdory změnám tento nebezpečný exekutivní příkaz naši bezpečnost snižuje, nikoli zvyšuje, je nepřátelsky laděný a neamerický," uvedl v prohlášení předseda demokratů v Senátu Chuck Schumer, podle něhož je krok namířený proti muslimům motivací pro teroristické organizace.