Stoltenberg: Rusko chce měnit evropské hranice silou, ale NATO neohrožuje

Vojenská přehlídka v Moskvě (ilustrační foto)

Vojenská přehlídka v Moskvě (ilustrační foto) Zdroj: ctk/ap

Rusko zatím neohrožuje žádnou členskou zemi NATO, aliance doufá, že se vztahy zlepší. Uvedl to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je vinou Ukrajiny ohrožená únorová dohoda o příměří v Minsku. Na východě Ukrajiny se znovu bojuje, za 24 hodin zemřelo 24 lidí.

Stoltenberg podle agentury Reuters poukázal na to, že Rusko usiluje o změnu hranic v Evropě silou, a jmenoval Krym, východ Ukrajiny a Gruzii. „Je tu více nepředvídatelných situací, více nebezpečí a více nepokojů…,“ uvedl generální tajemník.

Stoltenberg: Cílem je spolupráce

„Nejsme si ale vědomi žádné bezprostřední hrozby z východu proti některé ze zemí NATO. Naším cílem zůstává spolupráce s Ruskem. Je to užitečné pro NATO i pro Rusko,“ řekl generální tajemník aliance.

V Donbasu se ve středu rozhořely největší boje od příměří dohodnutého v únoru. Lavrov dnes na bezpečnostní konferenci v Moskvě prohlásil, že „dohoda z Minsku je neustále v ohrožení kroky kyjevských úřadů, které se nesnaží dohodu dodržet ani zahájit přímá jednání s vedením Donbasu“.

Nová velká ofenziva

Podle posledních zpráv si nové boje na východě Ukrajiny označované Kyjevem za „novou velkou ofenzivu“ vyžádaly životy 24 lidí za tentýž počet hodin. Separatisté z Doněcka tvrdí, že o život přišlo 14 bojovníků z Donbasu a pět civilistů, Kyjev ohlásil pět mrtvých vojáků ukrajinské armády.

Ze zahájení bojů se obviňují obě strany navzájem. Podle Kyjeva proruští separatisté nasadili do bojů u obce Marjinka více než deset tanků a 1000 bojovníků. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která situaci monitoruje, zaznamenala pohyb těžkých zbraní na území proruské Doněcké lidové republiky.