Středomořské státy EU: Xenofobie vzedmutá migrační krizí je nepřijatelná

Lídří středoevropských zemí Evropské unie

Lídří středoevropských zemí Evropské unie Zdroj: CTK

Středomořské státy Evropské unie navrhly dnes na svém summitu v Aténách, aby se zdvojnásobily finanční injekce do evropského programu investic. Takzvaný Junckerův plán nazvaný podle předsedy Evropské komise, doposud počítal s proinvestováním 315 miliard eur (8,5 bilionu korun). Vyplývá to ze závěrečného prohlášení vrcholné schůzky, která dostala název Aténská deklarace, uvedly řecké sdělovací prostředky.

V dokumentu se upřesňuje, že podpora investičních programů by měla směřovat zejména do členských států s vysokou mírou nezaměstnanosti. Jako vážný problém se pak v deklaraci označuje zejména nezaměstnanost mládeže. Jihoevropské státy rovněž v dokumentu také hovoří o potřebě intenzivnějšího boje proti daňovým únikům.

Nejvyšší představitelé Řecka, Kypru, Francie, Malty, Itálie, Portugalska a Španělska rovněž odsoudili rasismus a xenofobii, které se objevily na kontinentu v souvislosti s migrační krizí, a označili tyto jevy za nepřijatelné. V otázce přistěhovalectví se shodli, že EU musí být schopná chránit své vnější hranice. Činit tak ale musí podle mezinárodního a evropského práva.