Střety v ukrajinském Mariupolu: 21 mrtvých

Ukrajinští vojáci hlídají vládní budovu v Mariupolu

Ukrajinští vojáci hlídají vládní budovu v Mariupolu Zdroj: ctk/ap

Boje ukrajinských vojáků s proruskými separatisty v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny si vyžádaly dvě desítky mrtvých na straně rebelů, zemřel i jeden policista. Po střetu zůstal rovněž blíže neupřesněný počet zraněných, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra.

Zhruba šest desítek proruských separatisttů se podle ministra vnitra Arsena Avakova pokoušelo zmocnit budovy ve městě, které je klíčovým průmyslovým přístavem na břehu Azovského moře. Mezi bezpečnostními silami a „teroristy“, jak je nazval Avakov, vypukla uvnitř budovy přestřelka, po níž část rebelů uprchla do města. Čtveřici z nich policie zadržela. Při přestřelce zahynul jeden policista a pět zástupců vládních sil bylo zraněno.

Policejní budova byla podle zpravodaje agentury AFP bojem částečně zničena a ještě dlouho po incidentu v ní hasiči bojovali s rozsáhlým požárem.

Separatistické síly podle ruské agentury Interfax uvedly, že násilí v Mariupolu vzplálo po oslavách konce druhé světové války, když se dav vydal k policejní stanici obsazené separatisty a obléhané bezpečnostními složkami. Podle separatistů zahájili palbu vojáci, uvedla agentura.

Nepokoje na Ukrajině si od svého počátku vyžádaly přes 200 mrtvých. V Mariupolu se situace začala vyhrocovat až v posledních týdnech. K prvnímu střetu s obětmi na životech zde došlo v úterý.

Nejtragičtější události ukrajinské krize
22. lednaStřety demonstrantů s policisty si v Kyjevě vyžádaly první dvě oběti mezi protestujícími.
18. únoraDo té doby nejkrvavější den od začátku protestů v Kyjevě - zahynulo přes 20 lidí, z toho několik příslušníků bezpečnostních jednotek, přes 1000 lidí utrpělo zranění.
20. únoraPo osmé hodině místního času skončilo v Kyjevě příměří a nové násilnosti si vyžádaly další desítky zabitých.
21. únoraByla podepsána dohoda o ukončení politické krize. Únorové srážky v centru Kyjeva si celkem vyžádaly 100 mrtvých a několik stovek zraněných.
20. dubnaPři střetu mezi dvěma skupinami na kontrolním stanovišti proruských separatistů u východoukrajinského města Slavjansk zemřeli tři lidé.
2. květnaPři požáru budovy odborů v Oděse na jihu Ukrajiny zahynulo 46 lidí. Tragický incident vypukl v důsledku potyček mezi proruskými a ukrajinskými demonstranty. Při útoku ukrajinských jednotek na separatisty ve Slavjansku přiznalo ministerstvo obrany ztrátu tří vrtulníků a nejméně dvou vojáků. Podle samozvaného slavjanského starosty přišli o život tři ozbrojenci a dva civilisté.
3. květnaDramatická konfrontace ovládla obec Andrijivku, která leží asi deset kilometrů jihozápadně od Slavjanska. Podle separatistů byla ves vystavena útoku ukrajinských radikálů z Pravého sektoru, kteří zastřelili deset lidí.
5. květnaV bojích ve Slavjansku zahynulo podle ukrajinské vlády přes 30 separatistů a čtyři vojáci.
6. květnaUkrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že v okolí Slavjanska zahynulo osm lidí. Nepokoje propukly také v jihoukrajinském Mariupolu. Podle ruské agentury ITAR-TASS zahynul v přestřelce jeden člověk.
9. květnaUkrajinští vojáci se střetli s proruskými separatisty v Mariupolu. Boje si vyžádaly na dvě desítky mrtvých na straně rebelů.