Studentské půjčky: po hypotékách nová hrozba pro ekonomiku USA?

studenti, USA

studenti, USA Zdroj: profimedia.cz

Aktuální hrozbu pro hospodářské oživení ve Spojených státech podle analytiků představují studentské půjčky. Jejich objem překračuje bilion dolarů. Průměrná studentská půjčka nyní v USA přesahuje 25 tisíc dolarů (460 tisíc korun), což představuje nárůst o čtvrtinu za posledních deset let. Splácení těchto půjček je však za současných ekonomických podmínek pro řadu dlužníků velmi obtížné, což vytváří prostor pro novou hospodářskou krizi.

Mnozí absolventi nyní podle agentury AP nemohou najít práci a vracejí se zpět ke studiu, čímž se jejich zadlužení ještě zvyšuje. Objem studentských půjček již ve Spojených státech přesahuje objem úvěrů na nákup automobilů a dluhů na kreditních kartách.

Za většinu těchto půjček přitom ručí vláda, takže jejich nesplácení představuje zátěž pro daňové poplatníky.“Mohla by to být další dluhová bomba pro ekonomiku USA,“ uvedl prezident asociace právníků zabývajících se spotřebitelskými bankroty William Brewer.

„Jako konkurzní právníci vidíme jako první praskliny v základech. V letech 2006 a 2007 jsme varovali před hypotečními problémy. Toto odvětví ale tvrdilo, že je vše pod kontrolou. Nyní vidíme stejné známky problémů. Vidíme rozsáhlé nesplácení studentských půjček a lidi, kteří se kvůli tomu dostávají do finančních potíží,“ dodal Brewer.

Hlavní americký ekonom společnosti IHS Global Insight Nigel Gault uvedl, že případná krize v oblasti studentských půjček by sice nemusela zasáhnout finanční sektor tak těžce, jako hypoteční krize v roce 2008, ale mohla by poškodit daňové poplatníky i trh s bydlením.

„Když se studentské půjčky nesplácí, převádí se dluhy z dlužníka na daňového poplatníka, což zvyšuje rozpočtové deficity,“ upozornil Gault. Dodal, že lidé se studentskými půjčkami mohou mít problémy se získáním hypotečního úvěru a „zůstávají mnohem déle v domech svých rodičů“.