Studie: Ženy jsou vzdělanější a výkonnější než muži, přesto berou méně

ilustrační foto ženy v kanceláři

ilustrační foto ženy v kanceláři Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V mnoha částech světa ženy stále pobírají nižší plat než muži, přestože mají v průměru lepší vzdělání a jsou zkušenější a výkonnější než jejich mužské protějšky. Uvádí to zpráva Mezinárodní organizace práce (MOP), která se věnuje mzdám a příjmové nerovnosti ve světě.

Muži dostávali vyšší plat než ženy ve všech 38 zemích zahrnutých do studie, zjistila MOP. Největší rozdíl mezi platy panoval ve Spojených státech. Zde si ženy vydělají v průměru 64,20 dolaru na každých 100 dolarů vydělaných jejich mužskými kolegy. Tento rozdíl by bylo možné do velké míry vysvětlit faktory, jako je větší produktivita, vzdělání nebo zkušenosti mužů, uvedla MOP.

V Evropě, Rusku a Brazílii je ale situace jiná. V těchto kategoriích zde ženy dosahovaly lepších výsledků než muži, platy se ale lišily dál. „Jeden z faktorů, které to budou vysvětlovat, je diskriminace,“ uvedla náměstkyně generálního tajemníka MOP Sandra Polaskiová. Ve všech zkoumaných zemích zůstává však tento jev z velké míry zatím bez vysvětlení.

MOP do průzkumu zahrnula 26 evropských států. Ženy by v nich na základě sledovaných faktorů měly dostávat o 0,9 procenta více než muži. Ve skutečnosti ale vydělávají o 18,9 procenta méně.

Třetinový rozdíl v Rusku

V obecném srovnání byly Rusko a Brazílie zeměmi, kde se skutečný plat zaměstnankyň nejvíce lišil od mzdy, kterou by jinak bylo možné očekávat, že dostanou. V Rusku ženy vydělávají o 32,8 procenta méně než muži.

MOP dnes zároveň uvedla, že tempo růstu mezd v celém světě loni zpomalilo na rovná dvě procenta z 2,2 procenta v předchozím roce. Od roku 2009 se mzdy ve vyspělých zemích podle údajů MOP zvýšily pouze o 0,4 procenta, ačkoli produktivita zaměstnanců stoupla o více než pět procent.

EU: Rozdíly v platech mužů a žen jsou stále velké