Švédské dluhopisy jsou bezpečnější než německé

Švédsko, koruna

Švédsko, koruna

Investoři, kteří poptávají bezpečné dluhopisy, přesouvají svou pozornost do Skandinávie. Výnosy švédských dluhopisů se dostaly pod výnosy těch německých. Minulý týden v pátek se desetileté švédské vládní dluhopisy obchodovaly s výnosem 1,76 procenta, což je o téměř půl procentního bodu méně, než kolik požadují investoři za držení německých bondů, a méně než dluhopisy jakékoliv jiné evropské země.

„Investoři hledají bezpečnou alternativu mimo eurozónu, avšak stále v Evropské unii, a tak Skandinávie se jeví jako ideální oblast,“ řekl agentuře Bloomberg Georg Andersen, vrchní ředitel bankovní divize Nykredit v dánské Kodani.

Téměř dvě desetiletí po vyřešení švédské bankovní krize se Švédsko těší důvěře dluhopisových investorů. Země, která se rozhodla zůstat mimo eurozónu, splatila velkou část státního dluhu a uvalila na své banky přísnou regulaci.

Švédské banky byly v roce 2008 zasaženy splasknutím investiční bubliny v pobaltských zemích, které masivně úvěrovaly. Stát bankám v krizi pomohl 500 miliardami švédských korun. Banky vládě pomoc splatily i s úroky, a tak Švédsko na záchraně finančního sektoru dokonce vydělalo.

Současné zadlužení Švédska dosahuje pouhých 36,3 procenta hrubého domácího produktu, v předkrizovém roce 2007 to přitom bylo přes 40 procent. Letošní státní rozpočet skončí přebytkem.