Švédské organizátory "plyšového výsadku" si předvolala KGB

Bělorusko kvůli kampani reklamního studia Total s létajícími medvídky zmrazilo diplomatické styky se Švédskem

Bělorusko kvůli kampani reklamního studia Total s létajícími medvídky zmrazilo diplomatické styky se Švédskem Zdroj: studiototal.se

Běloruská KGB předvolala švédské organizátory červencového výsadku plyšových medvídků k výslechu do Minska. Tajná policie to dnes oznámila na svých webových stránkách. V prohlášení se uvádí, že neuposlechnutí výzvy může být potrestáno nápravnými pracemi nebo půlročním vězením.

Thomas Mazetti, Hannah Lina Freyová a Per Cromwell ze švédské reklamní agentury Studio Total mají v Minsku vypovídat o nelegálním proniknutí malého letounu nad běloruské území, kam organizátoři akce shodili na 800 malých plyšových medvídků. Každý z nich byl opatřen nápisem „Nás nelze umlčet“ na protest proti porušování svobody slova v Bělorusku.

Akce v Bělorusku vyvolala skandál a vedla k propuštění šéfa běloruské pohraniční služby a protivzdušné obrany. Policie rovněž zadržela běloruského studenta žurnalistiky Antona Surapina, který publikoval snímek s medvídkem jako první. Kvůli plyšákům je ve vězení i realitní makléř Sjarhej Bašarymav, který švédským organizátorům výsadku pomáhal a podával jim informace.

KGB v dnešním prohlášení tři pracovníky švédské reklamní agentury varovala, že pokud se k výslechu nedostaví, mohou být předvedeni násilím. Podle agentury AP se trojice předvolaných zatím nerozhodla, zda žádosti běloruských úřadů vyhoví. Už dříve dali Švédové najevo, že budou o cestě do Běloruska uvažovat jen tedy, pokud jim minské úřady zaručí bezpečný návrat.

Minulou středu Minsk na protest proti švédské „provokaci“ odvolal všechny zaměstnance běloruské ambasády ve Stockholmu a vyzval švédské ministerstvo zahraničí, aby do konce srpna vyklidilo švédské velvyslanectví v Minsku. V pátek se velvyslanci zemí Evropské unie dohodli, že jejich vlády si na protest proti kroku Minska formálně pozvou běloruské velvyslance k pohovoru.