Švédsko prohloubilo záporné úroky, bojuje tím proti posílení měny

Švédsko, koruna

Švédsko, koruna

Švédská centrální banka snížila úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a rozšířila nákupy státních dluhopisů, s nimiž začala minulý měsíc. Nečekaným krokem Riksbank reagovala na posilování kurzu švédské koruny, které by mohlo zmařit nedávné oživení inflace.

Klíčovou repo sazbu banka snížila o 0,15 procentního bodu na -0,25 procenta. Udělala to přitom mimo pravidelný rozvrh zasedání určených k rozhodování o měnové politice, což se stalo poprvé od finanční krize z konce minulého desetiletí. Finanční trhy to zaskočilo a kurz koruny klesl na 9,33 koruny za euro z předešlé úrovně 9,17 SEK.

Riksbank rovněž oznámila, že nakoupí státní dluhopisy za dalších 30 miliard švédských korun (asi 88 miliard korun). Po únorovém zavedení záporné sazby a ohlášení nákupů dluhopisů koupila centrální banka dluhopisy zatím za deset miliard SEK.

Banka uvedla, že je připravena podniknout v případě potřeby další opatření proti posilování koruny a poklesu inflace. Vedle dalšího snižování sazeb a nákupů dluhopisů by mohla zahájit program poskytování levných úvěrů firmám prostřednictvím komerčních bank nebo přistoupit k intervencím na devizovém trhu.

Švédsko na rozdíl od řady jiných evropských zemí vykazuje solidní hospodářský růst. Inflace však stále zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem centrální banky a podle některých ekonomů hrozí Švédsku deflační spirála

Nákupy vládních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, tento měsíc v rámci boje s deflací spustila rovněž Evropská centrální banka (ECB). Ta chce do ekonomiky eurozóny měsíčně pumpovat 60 miliard eur (zhruba 1,7 bilionů korun) a praktikovat to nejméně do září příštího roku.

Marek Hatlapatka: Záporné sazby nejsou pro nás

Vysoké daně ve Švédsku jsou minulostí, vláda chystá další snižování