Švédsko snížilo úroky hlouběji do záporného pásma

Švédská centrální banka Riksbank

Švédská centrální banka Riksbank Zdroj: Riksbank

Švédská centrální banka Riksbank snížila svou základní úrokovou sazbu na minus 0,50 procenta z minus 0,35 procenta. Snížení úroků bylo výraznější, než očekávali analytici, což vedlo k propadu švédské koruny na pětiměsíční minimum.

Riksbank se pomocí záporných úroků snaží podpořit inflaci, která se již déle než pět let drží pod jejím dvouprocentním cílem. Upozorňuje, že mimořádně uvolněná měnová politika rovněž podporuje švédskou ekonomiku a pomáhá snižovat nezaměstnanost.

Vzhledem k výkyvům na finančních trzích a nejistotě ohledně vývoje světové ekonomiky si nyní půdu pro další uvolňování měnové politiky připravuje také například Evropská centrální banka (ECB). „Švédská měnová politika se tomu musí přizpůsobit. Jinak hrozí příliš rychlé posilování švédské koruny,“ uvedla Riksbank.

Někteří analytici se však domnívají, že Riksbank již většinu svých možností vyčerpala, takže by nemusela být schopna soupeřit s dalším uvolňováním měnové politiky ECB. „Riksbank uvízla v měnové válce“ prohlásil ekonom Rob Carnell ze společnosti ING.

Viktor Zeissel: Strašák záporných sazeb