Svět se bojí omikronu. Akcie Tesly dále oslabují

Svět děsí varianta omikron.

Svět děsí varianta omikron. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Tesla dál oslabuje

Producent elektrovozidel Tesla i nadále zažívá propad hodnoty akcií. Kompletně tak umazal nárůst, který zaznamenal na přelomu října a listopadu po oznámení kontraktu na sto tisíc vozidel pro půjčovnu aut Herz. Po zveřejnění této akcie Tesly raketově vystřelily, od té doby ovšem oslabily o 35 procent. Na vině je také oznámení snižování podílu Elona Muska, který část svých akcií prodal nebo poslední komplikace při schvalování environmentálního balíku prezidenta Joe Bidena. 

Svět se bojí omikronu 

Nová mutace covidu-19 s označením omikron děsí celý svět. V současné době by tato varianta měla být zodpovědná za 73 procent nových případů onemocnění covid-19 ve Spojených státech, odhadují tamní úřady. Na nakažlivější variantu reagují i trhy, které pokračují v oslabování. 

Kvůli obavám z dalšího šíření dochází k rušení hromadných akcí, například bylo přesunuto konání ekonomického fóra v Davosu, zrušeny byly oslavy příchodu nového roku na londýnském Trafalgarském náměstí. Světová zdravotnická organizace (WHO) v současné době vybízí k opatrnosti, ale varuje před panikou. „Zrušené plány jsou lepší než konec života,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Z trhů a burz

Akcie oslabily 

Americké akcie výrazně oslabily. Investoři mají obavy z negativních hospodářských dopadů vzestupu počtu případů nákazy koronavirem ve Spojených státech. K poklesu akciového trhu přispěly rovněž komplikace, kterým čelí plán amerického prezidenta Joea Bidena na investice v hodnotě 1,75 bilionu dolarů (téměř 40 bilionů korun) do zlepšení systému sociálního zabezpečení a boje proti klimatickým změnám.

Dow Jonesův index dnes ztratil 1,23 procenta a obchodování uzavřel na 34.932,16 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,14 procenta na 4568,02 bodu a index Nasdaq Composite ztratil 1,24 procenta na 14.980,94 bodu.

Omikron znervózňuje trhy 

Oslabovaly zejména technologické tituly, společnost Peloton ztratila více jak osm procent, výrobce elektromobilů Lucid odepsal přes pět procent a Tesla Elona Muska ztratila procenta tři. Na trzích tak pokračuje nervózní napětí z nové mutace covidu-19 označované jako omikron. 

Úřady v USA v neděli vyzvaly Američany, aby se nechali naočkovat posilující dávkou vakcíny proti covidu-19, nosili ochranu dýchacích cest a byli při cestování během svátků opatrní. Nizozemsko v neděli kvůli pokračujícímu šíření koronaviru a obavám z nové varianty omikron zavedlo přísnou uzávěru. „To, co se děje v Evropě, je obvykle určitou předehrou událostí ve Spojených státech,“ uvedl analytik Chris Zaccarelli ze společnosti Independent Advisor Alliance. "Rozhodně je to důvod k obavám," dodal

Tweet dne

Kvůli variantě omikron americký prezident znovu a znovu vyzývá své spoluobčany: vakcíny fungují, běžte se očkovat. 

Stane se dnes 

  • Soudní dvůr Evropské unie vynese verdikt ve sporu o emisní povolenky, které si nárokuje ostravská hutní společnost Vítkovice Steel.
  • Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odletí k Mezinárodní vesmírné stanici se zásobami a dalším nákladem loď Dragon společnosti SpaceX. Přistání na ISS plánováno na 22.12. v 10:30.
  • Očekává se, že portugalská vláda rozhodne na svém mimořádném zasedání o opatřeních, jež budou platit během vánočních a novoročních svátků.
  • Nový šéf české diplomacie Jan Lipavský se v Budapešti zúčastní jednání ministrů zahraničí Visegrádské skupiny s tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Jednání se dále zúčastní šéfové diplomacií Maďarska Péter Szijjártó, Polska Zbigniew Rau a Slovenska Ivan Korčok. Na pořadu mají být Afghánistán, pandemie covidu-19, vztahy EU s Tureckem a migrace.