Svět se nepoučil: globální dluhy stouply o 57 bilionů dolarů

dolar

dolar Zdroj: E15

Je to již sedm let, co praskla globální úvěrová bublina, z níž vyústila ta nejhorší finanční krize. Svět se však stále nepoučil, od této krize dluh nadále roste. Klíčové ekonomiky mají v současné době vyšší úroveň výpůjček v poměru k HDP, než tomu bylo v roce 2007. Globální dluh vzrostl za posledních sedm let o 57 bilionů USD. To představuje zvýšení poměru dluhu k HDP o 17 procent.

„V některých zemích jsou vládní dluhy neudržitelné. Od roku 2007 narostly vládní dluhy o 25 bilionů dolarů. Příčinou byly recese a slabé ekonomické oživení. Tento dluh se bude pravděpodobně stále více prohlubovat a to především z důvodu, že se státům nedaří nastartovat ekonomický rozmach, předpovídá Eva Mahdalová, analytička společnosti Colosseum.

Globálně nesplacené dluhy v bilionech USD

Globálně nesplacené dluhy v bilionech USD 2007 až 2014Globálně nesplacené dluhy v bilionech USD 2007 až 2014 | zdroj: McKinseyZdroj: McKinsey

Za část dluhů jsou podle ní zodpovědní světoví lídři, kteří se snažili odvrátit krizi pomocí stimulačních programů a sanačního financování. Pro některé státy bude i v budoucnu velký problém dostat se z kolotoče dluhů. Proces snižování zadluženosti totiž vyžaduje značné zvýšení růstu reálného HDP nebo hluboké daňové úpravy.

Domácnosti na rekordu

I zadluženost domácností dosahuje nových vrcholů. Domácnostem v Irsku, Španělsku, Velké Británii a USA se podařilo od doby krize snížit dluhy. V jiných zemích dluhy domácností v poměru k příjmům nadále stoupají.

V některých případech tyto dluhy překročí úrovně dosažené na vrcholu v krizových zemích před rokem 2008 a to včetně tak vyspělých ekonomik, jako jsou Austrálie, Kanada, Dánsko, Švédsko. Stejný vývoj sledujeme i v Malajsii, Jižní Koreji a Thajsku.

Dluhy podle subjektů ve vybraných zemích

Globálně nesplacené dluhy v bilionech USD 2007 až 2014Globálně nesplacené dluhy v bilionech USD 2007 až 2014 | McKinseyZdroj: McKinsey

Čína zápasí se stínovým bankovnictvím

Čínský dluh je čtyřnásobný od roku 2007. Stínové bankovnictví a sektor nemovitostí jsou klíčové faktory, které čínský dluh pohánějí do nebeských výšin. V polovině roku 2014 se celkový dluh Číny vyhoupl až na 28 bilionů USD, kdežto v roce 2007 dluh dosahoval „pouhých“ sedm bilionů USD. Čínsky podíl dluhu k HDP tvoří 282 procent, což je mnohem více než je tomu v USA.

Patrně největší riziko pramení z toho, že polovina všech úvěrů je propojena přímo či nepřímo do čínského přehřátého realitního trhu. Neregulované stínové bankovnictví tvoří polovinu nových úvěrů, přičemž dluh mnoha místních samospráv je neudržitelný.

„Nicméně společnost MGI odhaduje, že Čínská vláda má kapacitu pro sanaci finančního sektoru i v případě, kdyby se dluhová krize měla v zemi nějak více prohloubit. Obrovskou výzvou bude pro Čínu snížit riziko krize v případě růstu dluhu, aniž by to brzdilo hospodářský růst,“ zakončuje analytička společnosti Colosseum.