Svět zdravotního pojištění v USA se mění

lékaři

lékaři Zdroj: profimedia.cz

Ať už Nejvyšší soud rozhodne tento měsíc o budoucnosti Obamovy zdravotnické reformy jakkoliv, zdravotní péče v USA se už měnit začala. Některé prvky „Obamacare“ jsou už sice zaváděné do praxe, největší změny ale vyvolávají tržní tlaky, kterým je poskytování zdravotní péče podřízeno.

„Jsme na úplném začátku přesunu směrem ke konzumerismu ve zdravotní péči. V následujících a letech uvidíme víc a víc důkazů,“ říká analytička Ceci Connolly z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), která vypracovala odhad vývoje nákladů na americké zdravotnictví.

Naráží na změny v chování jak zaměstnavatelů, kteří jsou v USA největšími zprostředkovateli pojištění, tak zaměstnanců, kteří se pro orientaci v nabídce učí používat nástroje digitálního věku.

Z vlastní kapsy si nyní Američané hradí v průměru 49 procent nákladů na zdravotní péči. Zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům „balíčky“ zdravotního pojištění poskytují, přitom plánují jejich podíl postupně zvyšovat. Loni mělo pojištěnecký plán s povinností hradit si většinu zdravotních nákladů už třináct procent zaměstnanců.

I pojištěnci proto začínají měnit své chování na zdravotnickém trhu, což znamená příležitost pro nové firmy, zaměřené na srovnávání zdravotnické „nabídky“. Služby ne nepodobné webům porovnávajícím ceny letenek už poskytuje několik firem. Patří k nim kalifornský startup Castlight, který za poplatek poskytuje firmám a jejich zaměstnancům srovnání nákladů na ošetření z chaotické existující nabídky.

Rozdíly mohou být markantní. Některé kalifornské kliniky si za operaci slepého střeva účtují až 180 tisíc dolarů. V tom samém statě přitom může stejná operace vyjít jen na 1500 dolarů.

Nejvyšší soud USA skončil slyšení o Obamově zdravotní reformě

Obama vyhrál dílčí spor o ústavnost reformy zdravotnictví

Nejvyšší soud USA rozhodne o osudu Obamovy zdravotnické reformy

Incentiva Castlightu a podobných společností vůči zaměstnavatelům je jasná – možné snížení výdajů na pojištění. V to ovšem v žádném případě nemůže doufat vláda ve Washingtonu, která se stará o pojištění důchodcům na sociálně slabým.

USA patří k zemím s nejnákladnější zdravotní péčí v přepočtu na HDP a náklady dlouhodobě rostou rychleji než ekonomika. Každý rok tak tíha federálních zdravotních programů zatěžuje zadlužený americký rozpočet víc a víc. Podle analýzy PwC porostou náklady na zdravotnictví dál – v příštím roce o 7,5 procenta.