Světová obchodní organizece se dohodla. Pomůže nejchudším zemím

Nový šéf WTO Roberto Azevedo

Nový šéf WTO Roberto Azevedo Zdroj: WTO

Ministři 159 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) schválili na indonéském ostrově Bali první globální obchodní dohodu od vzniku této organizace v roce 1995.

Dohoda Světové obchodní organizace by měla výrazně omezit byrokratické překážky obchodu a zlepšit obchodní podmínky pro nejchudší země světa. Měla by ale také obnovit otřesenou důvěru ve schopnost WTO sjednávat smlouvy o globální liberalizaci obchodu.

„Poprvé v naší historii WTO skutečně splnila, co slíbila,“ přivítal dohodu šéf WTO Roberto Azevedo. „Tentokrát se všichni členové sešli pohromadě a dali Světové obchodní organizaci zpět její světový význam,“ dodal podle agentury Reuters.

Konec cel pro nejchudší

Nynějšími výsledky jsou zejména zjednodušení, zprůhlednění a sjednocení celních procedur, které by měly výrazně urychlit obchod. Smlouva také předpokládá mírnou reformu obchodu v zemědělském sektoru a bezcelní přístup nejchudších zemí na trhy ostatních.

WTO odhaduje, že navrhované zmírnění celních bariér by zvýšilo hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů (více než 461 bilionů korun) ročně. Podle analytiků by dohoda vytvořila během let až 20 milionů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.

Zdlouhavá diplomatická jednání

Dohoda už se rýsovala v pátek, kdy se svých výhrad vzdala Indie, která dlouho nebyla ochotná přijmout návrhy Spojených států a dalších zemí na postupné rušení subvencování potravin pro chudé. Členové WTO ale souhlasili s dočasnou výjimkou z dotačních limitů pro rozvíjející se země, takže Dillí od svých námitek ustoupilo. Řešení problému subvencování potravin pro chudé se tak podle AP odsouvá do budoucna.

„Tento týden byl ve znamení vysoké diplomacie, práce dlouho do noci a značně dramatických situací,“ prohlásil indonéský ministr obchodu Gita Wirjawan, který vrcholnému setkání předsedal. „Bylo to ale také o zajištění toho, že výhody multilaterálního obchodního systému se dostanou i k našim malým živnostem a našim nejzranitelnějším ekonomikám,“ dodal.

Program se opozdil o devět let

Dohoda rovněž zachovává ve hře takzvaný Rozvojový program z Dauhá, jehož výsledkem má být ujednání o liberalizaci světového obchodu. Program měl být původně hotov již v roce 2004, jednání se ale stále protahují. WTO nyní podle Azeveda stráví následující rok vytvářením nového přístupu k vyřešení zmíněného programu.

„WTO právě obnovila svou důvěryhodnost jako nepostradatelné fórum pro obchodní vyjednávání,“ uvedla v prohlášení Obchodní komora Spojených států. Připomněla, že dohoda usnadňuje pohyb zboží přes hranice tím, že omezuje byrokratickou zátěž, čím může povzbudit světovou ekonomiku.