Světoví lídři v OSN schválili plán na vymýcení chudoby a ochranu Země

Sídlo OSN v New Yorku

Sídlo OSN v New Yorku Zdroj: Geoffreyq via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Světoví politici se dnes sešli, aby oficiálně schválili ambiciózní Agendu pro udržitelný rozvoj 2030 obsahující celkem 17 závazků, které by během příštích 15 let měly vést k vymýcení extrémní chudoby a hladu. S plánem už předem souhlasilo všech 193 členských států OSN.

Papež přítomný na zasedání dnes přijetí cílů udržitelného rozvoje označil za „důležité znamení naděje“. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun plán popsal jako „univerzální, transformativní a ucelenou agendu, kterou lze vnímat jako historický obrat ve vývoji světa“.

Cíle udržitelného rozvoje nahrazují osm Rozvojových cílů tisíciletí přijatých v září 2000. Navržený program pro období 2015 až 2030 klade důraz na boj s nerovnostmi. Zahrnuje i otázky infrastruktury, energií, spotřeby, biodiverzity, oceánů a industrializace.

Českou republiku v New Yorku zastupují vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministryně Karla Šlechtová. Ta má v zastoupení prezidenta Miloše Zemana vystoupit v debatě o rovnosti mezi pohlavími. Hlavním bodem jednání ministryně Šlechtové v New Yorku je však agenda související s takzvanou Třetí konferencí OSN o bydlení a udržitelném rozvoji měst Habitat III, která se uskuteční příští rok.

Prezident Zeman se do New Yorku chystá osobně. V noci z úterý na středu středoevropského času ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN přednese projev, v němž se chystá vyzvat světové společenství k jednotě v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát.