Světoví státníci: Ebola je největší zdravotní hrozbou posledních let

Kontrola teploty na hranicích do Guineje

Kontrola teploty na hranicích do Guineje Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama se při zvláštní videokonferenci shodl s hlavami států a vlád Británie, Francie, Německa a Itálie, že epidemie eboly se stala největší hrozbou v oblasti veřejného zdraví za několik posledních let.

Podle něj nejvyšší představitelé mají společný názor, že mezinárodní společenství musí co nejrychleji přijmout mnohem více opatření, aby zastavilo postup nemoci v postiženém regionu.

Americký Bílý dům ve svém prohlášení uvedl, že Obama vyzval svoje evropské partnery, aby se více snažili zabránit šíření epidemie. Kromě Paříže a Londýna už několik hodin předtím oznámila i Praha plán důkladnější kontroly cestujících přijíždějících z rizikových oblastí.

Spojené státy, které přistoupily k mírnému monitorovacímu režimu u lidí, přijíždějících ze západní Afriky, kde epidemie dál řádí, ale zatím neplánují úplný zákaz cestování mezi oběma stranami. Podle Bílého domu není takový plán „na stole“, protože by takové opatření zabraňovalo dodávkám pomoci a personálu do postižených zemí.

Bílý dům po nynějším zjištění druhého případu nákazy ebolou v USA prohlásil, že „lidé by měli dál důvěřovat odpovědi americké vlády na případy eboly“.

Také Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně vyzvala členské země OSN, aby podstatným způsobem urychlily a rozšířily svou finanční a materiální podporu zemím postiženým ebolou. Rada zdůraznila, že dosavadní reakce mezinárodního společenství nebyla dostatečná vzhledem k rozsahu epidemie a jejím důsledkům.