Švýcarsko čeká hlasování o zpřísnění daní, hrozí exodus milionářů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Řada milionářů, kteří přesídlili do Švýcarska, bude mít tuto neděli buď důvod o oslavě, nebo k velkému smutku. Voliči totiž v referendu rozhodnou o osudu jedné z největších švýcarských daňových výhod pro přistěhovalce.

Švýcarsko daní zahraniční občany, kteří v zemi nemají žádné příjmy, jednorázovou částkou vypočítanou na základě jejich životních nákladů. Při vyměření daně přitom nehrají žádnou roli zahraniční příjmy cizinců, což do země láká boháče z celého světa.

Tomu ale může být brzy konec. Zvýhodněnou daň už zrušilo pět kantonů včetně Curychu a nedávno sociální demokraté nasbírali potřebných sto tisíc podpisů, což jim umožnilo vyvolat celonárodní hlasování o této dani.

Průzkumy veřejného mínění zatím milionářům včetně šéfa Formule 1 Bernieho Ecclestona či ruského miliardáře Viktora Vekselberga nahrávají. Návrh bude pravděpodobně odmítnut například podle agentury gfs.bern. Švýcaři se totiž obávají, že zrušení výhodné daně by vedlo k hromadnému odchodu milionářů a země by tak přišla o významný zdroj příjmů. Podle posledních dat z roku 2012 Švýcarsko na jednorázové dani pro cizince vybralo 695 milionů franků.

Pokud by ke zrušené daně nakonec došlo, šlo by o poslední z řady změn, které Švýcarsko postupně připravují o status daňového ráje. Švýcarsko se už v květnu prakticky vzdalo své dlouho hájené tradice bankovního tajemství, když začalo s evropskými zeměmi sdílet informace týkající se daní.

Jak uvedla poradenská společnost KPMG, řada bohatých lidí by v případě zrušení daně Švýcarsko opustila. „Někteří z našich klientů ve Švýcarsku zůstanou, protože se cítí osobně spojeni se Švýcarskem a vyhovuje jim švýcarský životní styl,“ řekl agentuře Reuters šéf místní pobočky KPMG Frank Lampert. „Jsem si ale jistý, že další by Švýcarsko opustili,“ dodal.