Švýcarsko zkoumá, jak obrnit frank pro případ pádu eurozóny

Švýcarsko, frank

Švýcarsko, frank Zdroj: profimedia.cz

Švýcarská vláda a centrální banka pracují na krizových plánech pro případ eskalace dluhové krize, rozpadu eurozóny a zhroucení eura. Řekli to o víkendu vládní činitelé a šéf Švýcarské národní banky (SNB) Thomas Jordan. Pro Švýcarsko je největší hrozbou prudký příliv peněz, který vyvolá obrovský tlak na škodlivý růst kurzu jeho měny.

Vláda založila pracovní skupinu, která vypracuje plán kroků na podporu ekonomiky, finančních trhů a trhu práce, řekl v sobotu ve švýcarském rozhlase ministr hospodářství Johann Schneider-Amman. Podotkl, že SNB bude muset důrazně bránit protikrizové nástroje, které přijala na obranu před rostoucím kurzem domácí měny loni v září. Tlak na švýcarský frank, jehož růst podkopává ekonomiku, podle ministra v případě „nekontrolované situace“ výrazně vzroste.

Čtěte také:

Švýcarská centrální banka bude nadále bránit minimální kurz franku

Švýcaři zpřísnili pravidla pro imigranty – i pro ty z Česka

Krizové plány pro případ eskalace dluhové krize už chystá většina evropských vlád a řada velkých firem. Připravují se tím na alternativu, že Řecko bude po červnových volbách nuceno opustit eurozónu.

Ve hře je omezení toku kapitálu

Šéf SNB Thomas Jordan v nedělníku SonntagsZeitung informoval, že jeho instituce už pro případ zhroucení eura plánuje krizová opatření. Ta bude zahrnovat i omezení přílivu peněz ze zahraničí.

„Musíme být připraveni i pro případ, že měnová unie se zhroutí, ačkoli něco takového nečekám,“ řekl Jordan, který předpověděl krizi eurozóny už ve své dizertační práci z roku 1994. „Jedním z kroků bude omezení pohybu kapitálu, jinými slovy opatření, která přímo ovlivní tok kapitálu do Švýcarska,“ dodal šéf SNB bez dalších podrobností.

Záporné úroky na vklady cizinců Švýcarsko zatím neplánuje

SNB 6. září zastavila silný růst kurzu franku zavedením stropu 1,20 CHF za euro. Frank předtím za několik měsíců pod tlakem šíření dluhové krize v eurozóně a snahy investorů uchýlit se k bezpečným měnám vzrostl o 20 procent a nyní je už 30 procent nad úrovní z doby před finanční krizí let 2007-09. Neúnosně silný frank podkopává švýcarský vývoz a cestovní ruch a vyvolává deflační tlaky, což ohrožuje zemi ekonomickou recesí.

Vývoj kurzu švýcarského franku vůči euru za poslední dva roky

Vývoj kurzu švýcarského franku vůči euru za poslední dva rokyVývoj kurzu švýcarského franku vůči euru za poslední dva roky | vrba@mf.cz

„I za nejobtížnější situace budeme s veškerou rozhodností uplatňovat kurzový strop, zdůrazňuji, i za velmi nepříznivé situace,“ řekl Jordan. Konstatoval, že SNB pozoruje v posledních týdnech, kdy v eurozóně po nedávných volbách v Řecku výrazně vzrostlo napětí, zvýšený tlak na frank. Odmítl ale říct, kolik SNB vydala na intervence proti jeho růstu.

V případě odchodu Řecka z měnové unie a eskalace krize lze očekávat, že prudce vzrostou počty Evropanů, kteří si budou chtít uložit peníze v bezpečném Švýcarsku. Jordan nicméně minulý měsíc odmítl myšlenku záporných úroků na bankovní vklady cizinců, kterou Švýcarsko uplatnilo v 70. letech, kdy frank rovněž dramaticky rostl.