Syn diktátora Kim Ir-sena se stal oficiálně velvyslancem KLDR v Česku

Prezident republiky Miloš Zeman převzal na Pražském hradě pověřovací listinu nového velvyslance KLDR Kim Pchjong-ila

Prezident republiky Miloš Zeman převzal na Pražském hradě pověřovací listinu nového velvyslance KLDR Kim Pchjong-ila Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman na Hradě převzal pověřovací listiny od Kim Pchjong-ila, syna bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena. Kim Pchjong-il se tak oficiálně stal velvyslancem Severní Koreje v Česku. Pověřovací listiny dnes Zemanovi předalo celkem pět nových ambasadorů.

O dosazení jedenašedesátiletého Kim Pchjong-ila do čela severokorejské ambasády v Praze jako první informoval server E15.cz. Syn Kim Ir-sena se do České republiky přesunul z Polska, kde byl velvyslancem 17 let.

Po předání pověřovacích listin, které vždy završuje nástup nového velvyslance do úřadu, se strýc současného vládce KLDR Kim Čong-una odebral podle zvyklostí k soukromému rozhovoru s prezidentem. Ještě před jeho zahájením se Zeman zajímal třeba o to, jakými jazyky diplomat hovoří. Zhruba po čtvrt hodině nový amabasador z Pražského hradu odjel.

Kromě Kima Zeman převzal pověřovací listiny od nového španělského velvyslance Pedra Ibáňeze-Martina a nového šéfa indonéské ambasády Auliy Rahmana. Pověřovací listiny prezidentovi předají také dva velvyslanci, kteří budou sídlit v Berlíně, a to bangladéšský ambasador Muhammad Alí Sorcar a velvyslanec Bahrajnského království Ibrahím Mahmúd Ahmad Abdulláh.

Uklizený syn

Kim Pchjong-il zahájil diplomatickou kariéru v roce 1979, kdy nastoupil na ambasádu v tehdejší Jugoslávii. Pak už se stal velvyslancem postupně v Maďarsku, Bulharsku, Finsku a v roce 1998 v Polsku.

Na Kim Pchjong-ila zbyly „jen“ diplomatické posty v Evropě, protože u svého otce, zakladatele stalinistického režimu Kim Ir-sena, údajně upadl kvůli svému nevázanému životu v nemilost. Diktátor na sklonku 70. let Kim Pchjong-ila záměrně „uklidil“ do Evropy, aby nemohl ovlivňovat politiku v zemi. Chtěl také zmírnit rivalitu mezi svými syny.

Sevekorejští diktátoři
JménoDoba vládyVztah ke Kim Pchjong-ilovi
Kim Ir-sen 1946 až 1994 Otec
Kim Čong-il 1994 až 2011 Bratr
Kim Čong-un Od roku 2011 stále ve funkci Synovec

Nástupcem Kim Ir-sena v čele země se v roce 1994 stal Kim Pchjong-ilův poloviční bratr Kim Čong-il, nejstarší syn Kim Ir-sena z prvního manželství. Nynějšího nového ambasádora v Česku měl pak zakladatel totalitního režimu KLDR se svojí druhou ženou. Kim Pchjong-il je údajně nadále považován za hrozbu pro severokorejské vlády, a to kvůli jeho fyzické podobě s otcem Kim Ir-senem. Podle různých zdrojů je stále pod drobnohledem zpravodajských služeb Severní i Jižní Koreje.