Syrská armáda prý v Halabu pokračuje v útocích, příměří navzdory

Syrský Halab

Syrský Halab Zdroj: ctk/AP

Syrská armáda a její spojenci dnes pokračovali v útocích na opozici v severosyrském městě Halab, i když má v Sýrii za několik hodin začít příměří. S odvoláním na opoziční zdroje o tom informovala agentura AP. Boje jsou hlášeny také z jihosyrské Kunajtry.

Ahmad Primo z mediálního oddělení oponentů Damašku řekl, že v částech Halabu držených opozicí nálety od rána nepřestaly. Podle opozice se armáda zaměřila na čtvrti Rašíddín, Sálihín a Džazmati. Organizace ochránců lidských práv (SOHR), která situaci sleduje z exilu, oznámila, že při bojích na jihu města bylo zabito 18 bojovníků.

V minulých 40 dnech v bojích o Halab podle AP přišlo o život 2000 lidí, z nichž nejméně 700 byli civilisté. Silné boje pokračovaly i v sobotu a v provinciích Idlib a Halab při nich zahynulo podle SOHR 90 civilistů.

Podle AP syrská armáda začala s bombardováním Halabu, když radikálové napojení na Al-Káidu zintenzivnili boje v jihosyrské Kunajtře.

Přečtěte si:

Berlín začíná školit uprchlíky, kteří se mají podílet na obnově Sýrie

Do Sýrie se vrací polygamie. Muži padli nebo odešli

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes sdělil, že se vyhne komentářům a bude sledovat, jak bude dodrženo příměří. Podle dohody mezi Ruskem a USA má začít dnes, ale netýká se radikálních skupin.

Vládní jednotky a jejich spojenci tak mohou pokračovat v bojích proti skupinám, které Damašek označuje za teroristy. Řadí k nim však také oponenty režimu chráněné Spojenými státy. Prezident Bašár Asad dal dnes najevo, že tyto útoky nezastaví, když řekl, že stát bude bojovat s teroristy o území celé Sýrie. „Armáda bude v práci bez váhání pokračovat nezávisle na domácích a vnějších faktorech. Někteří si dělají iluze a nezbavili se jich ani za pět let. Sázejí na sliby z ciziny, které se ale nebudou realizovat,“ citovala Asada syrská agentura SANA.

Asadovy výroky a taky nedůvěra části opozice v rusko-americkou dohodu příměří podle stanice CNN ohrožuje. Přitom se k němu Damašek i jeho spojenci, tedy Írán a libanonský Hizballáh, přihlásili, stejně jako dnes syrské kurdské milice YPG, které bojují na severu země.

Příměří má kromě jiného umožnit zásobit civilisty v bojových zónách a Turecko, jako účastník bojů, už oznámilo, že chce do Halabu poslat 30 kamionů s jídlem a oblečením.