Syrská opozice získala v Ženevě záruku humanitární pomoci civilistům

Syrská Madája

Syrská Madája Zdroj: CTK

Syrská opozice získala od zahraničních spojenců záruku humanitární pomoci syrským civilistům. V Ženevě to řekl její mluvčí Sálim Muslát a potvrdil, že se delegace odpoledne sejde se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. Syrské rozhovory začaly v pátek, opozice se připojila až v neděli, avšak stále si kladla pro svou účast podmínky.

Muslát dnes řekl, že opozice do Ženevy přijela ve snaze vymoci zlepšení životních podmínek Syřanů podle prosincové rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Počítá se v ní s humanitární pomocí, ukončení obléhání měst a útoků na civilisty. Mluvčí řekl, že v tomto smyslu se opozici dostalo „kladných odpovědí“ od jejích zahraničních spojenců. Schůzka s de Misturou je plánována na 17:00 SEČ.

V Ženevě dnes na tiskové konferenci vystoupil také vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn a prohlásil, že OSN nepočítá s udělením amnestie za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Sýrii. „OSN se řídí principem, který vylučuje amnestii osobám podezíraným ze spáchání zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Doufáme, že na tom budou trvat také prostředníci syrských rozhovorů,“ řekl Husajn.

K těmto zločinům řadí také vystavování občanů hladu, což je případ několika obléhaných měst. Ve městě Madájá, kam vláda pustila humanitární konvoje v lednu, zemřelo hladem několik desítek lidí a podle organizace Lékaři bez hranic tam 320 osob trpí podvýživou. Husajn řekl, že v Sýrii je stále obléháno 15 měst a že vystavování civilistů hladu „je válečný zločin a zločin proti lidskosti“.

Domnívá se také, že je v Sýrii ve vazbě bez soudu několik „desítek tisíc lidí, kteří musejí být propuštěni“. Jednání, která mají umožnit ukončit pětiletý syrský konflikt, jsou zatím nepřímá a mezi delegací vlády a opozice informace zprostředkovávají diplomaté OSN.