Syrská válka se šíří do Libanonu, zasáhla i Bejrút

Jedna z raket, které dopadly na Bejrút, zasáhla autobazar

Jedna z raket, které dopadly na Bejrút, zasáhla autobazar Zdroj: ctk/ap

Syrská občanská válka proniká v posledních dnech hlouběji do sousedního Libanonu. Předměstí hlavního města Bejrútu, ovládané militantním hnutím Hizballáh, o víkendu zasáhly dvě rakety. Útok následoval poté, co vůdci hnutí otevřeně podpořili syrský režim.

Útok na jihu Bejrútu si sice nevyžádal žádné oběti na životech, je to ale poprvé v déle než dva roky trvající syrské občanské válce, kdy boje mezi vládou a povstalci pronikly tak daleko za hranici. Rakety byly podle místních úřadů vypáleny z libanonského území.

V příhraničních oblastech Libanonu se již několik týdnů bojuje. Při střetech mezi libanonskými sunnity, kteří podporují syrské rebely, a libanonskými alavity, členy stejné sekty jako syrská vládní dynastie, ve městě Tripoli v uplynulém týdnu zemřelo 30 lidí a dalších 200 bylo zraněno.

Události posledních dní podle libanonských představitelů ukazují, že syrská válka se z protivládního boje změnila na ideologickou bitvu mezi sektami, která překročila hranice obou zemí. Na jedné straně stojí alavité podporovaní šíity, na druhé sunnité. Podle Libanonu tak již není naděje, že by se konflikt podařilo ukončit mírovým politickým řešením.

Šéf Hisballáhu Hasan Nasralláh v neděli označil Sýrii za novou frontu ve válce šíitské strany proti Izraeli a Západu. Kritizoval také libanonskou vládu – v níž je jeho strana rozhodující silou - za to, že je bezmocná vůči násilí ve vlastní zemi a na hranicích se Sýrií. Podle Nasralláha je boj nutnou podmínkou pro přežití spojenectví mezi Hizballáhem, syrským režimem a Íránem, regionální šíitskou velmocí. „Sýrie je páteří odporu,“ prohlásil Nasralláh.

Damašek o v neděli „v principu“ souhlasil se svou účastí na červnové konferenci v Ženevě, kterou povedou Rusko a USA. U jednacího stolu by se tam poprvé měly setkat syrská vláda a opozice, Damašek ale dopředu upozorňuje, že o osudu Sýrie nenechá rozhodovat velmoci.

Napětí v oblasti podtrhuje dnešní odpálení rakety z jižního Libanonu na izraelské území. Damašek tento měsíc varoval, že odpoví na izraelské letecké útoky na svém území, které mířily na údajné íránské rakety v Sýrii. Panuje tedy podezření, že raketu na Izrael vypálil Hizballáh.

Radek Palata: Ženeva je šancí pro mír v Sýrii, kterou nelze propásnout