Syrský konflikt má politické řešení. Asad souhlasí s přípravou nové ústavy, tvrdí Moskva

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: čtk

Bašár Asad
Bašár Asad
Bašár Asad
Bašár Asad
5
Fotogalerie

Syrský konflikt má politické řešení, řekl v Astaně šéf ruské delegace Alexandr Lavrenťjev. Právě v Astaně začalo sedmé kolo rozhovorů o Sýrii, jichž se kromě syrských zástupců účastní také představitelé Ruska, Íránu a Turecka.

Lavrenťjev řekl, že syrský prezident Bašár Asad je připraven účastnit se přípravy nové ústavy, podle níž se budou konat parlamentní a prezidentské volby. Lavrenťjev také řekl, že je Rusko připraveno umožnit na svém území zasedání "syrského lidového kongresu", v němž bude zastoupena vláda i opozice.

Astanská jednání, která skončí v úterý, se zaměřují na vojenské a technické záležitosti. Díky minulým kolům se podařilo vyjednat čtyři zóny příměří, a to v Idlibu, Homsu, Ghútě a na jihu Sýrie.

Na šestém kole rozhovorů, které se konalo v září, Rusko a Turecko oznámily, že se dohodly na vyslání společné jednotky do Idlibu, aby tam zajistily bezpečnost. Lavrenťjev dnes řekl, že je Rusko připraveno sehrát v Idlibu roli zprostředkovatele mezi Tureckem a syrským režimem, který považuje přítomnost turecké armády na syrském území za nelegální.

Po skončení astanských jednání má ve středu jet do Íránu ruský prezident Vladimir Putin a setkat se tam s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Přítomen bude také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

Politická jednání o Sýrii organizuje OSN, další kolo těchto rozhovorů je naplánováno na 28. listopad.