Szydlová: Polsko po bruselských útocích nepřijme jakékoli migranty

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: ctk/AP

Polsko od nynějška přestává na svém území přijímat uprchlíky v rámci programu přerozdělení migrantů v Evropské unii. V reakci na úterní teroristické útoky v Bruselu to řekla premiérka Beata Szydlová.

„Po tom, co se včera (v úterý) stalo v Bruselu, nemůžeme v této chvíli říci, že souhlasíme s přijetím jakékoli skupiny migrantů,“ řekla Szydlová v soukromé televizní stanici Superstacja. Doposud její konzervativní a euroskeptický tým souhlasil s přijetím asi 7000 migrantů, tedy s respektováním závazku, který na sebe vzala předchozí polská vláda.

Polsko je první zemí EU, jež přijala takovéto rozhodnutí po atentátech, které si v belgické metropoli vyžádaly 31 mrtvých a na 270 zraněných. Mezi zraněnými jsou také tři Poláci.

„Jsme povinni především zajistit bezpečnost našich občanů,“ zdůraznila premiérka. Zároveň vyzvala k odmítnutí přijmout v Evropě „tisíce migrantů, kteří sem přišli jen proto, aby si vylepšili své životní podmínky“. A mezi těmito migranty „jsou také teroristé“, dodala. První uprchlíci měli do Polska přijet koncem března nebo začátkem dubna.

Pavel Páral: Bruselem to nekončí