Tabu padlo: ECB potvrdila neomezené výkupy bondů

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace.
ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace. ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky Zdroj: reuters

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi splnil, co naznačil: rozjede neomezené nákupy jedno- až tříletých dluhopisů zadlužených ekonomik v měnové unii. Podobné zásahy ECB měly dosud nárazový charakter. Kdy nový režim odstartuje a kdo přijde jako první na řadu, neprozradil. Dluží také odpověď na otázku, jak banka z trhu hotovost sebere, aby snížila riziko inflace.

Draghi však jednoznačně zdůraznil, že podmínkou intervence je zapojení zemí do záchranných fondů. „Vlády musí být připraveny aktivovat mechanismy EFSF/ESM,“ uvedl ve Frankfurtu po zasedání rady guvernérů.

V praxi to znamená, že ECB podá pomocnou ruku pouze státům, které se uchýlí pod eurovaly a přijmou úsporné a reformní požadavky Evropské komise, ECB a Mezinárodního měnového fondu. Potom zahájí fondy úpisy eurobondů na primárním trhu a banka rozjede – s cílem srazit výnosy z obligací – výkupy na trhu sekundárním. V opačném případě dá ECB od „pacienta“ ruce pryč.

Nutnost oficiální žádosti a ořezání státních výdajů je úlitba Německu, které trvá na rozpočtové kázni. Zároveň jde o špatnou zprávu pro Španěly. Ti si v červnu vymohli, že se jim škrty na příkaz Evropské unie a měnového fondu vyhnou, když budou potřebovat peníze výhradně pro banky. Půjde-li o více než o peněžní domy, a v tomto stavu už iberijská velmoc je, Madrid se biči nevyhne. „Postupujeme v naprosté shodě s naším mandátem,“ ujistil Draghi.