Tajné služby prý sledují v Londýně tisíce podezřelých z terorismu

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Britské tajné služby monitorují v Londýně tisíce lidí podezřelých z teroristické činnosti a denně podnikají velké množství operací. Prohlásil to starosta britské metropole Boris Johnson. Tento týden policie v Londýně zadržela pětici lidí podezřelých z přípravy teroristických útoků či z podněcování k atentátům.

„Každý den - a nedávno jste viděli, že jsme museli zvýšit stupeň ohrožení - každý den se tajné služby účastní tisícovek operací,“ řekl Johnson v rozhovoru pro dnešní vydání listu Daily Telegraph s tím, že jen v Londýně monitorují několik tisíc lidí.

Dosud posledním větším úlovkem byla v úterý skupina pěti mladých Britů ve věku 20 a 21 let, které policie umístila do vazby kvůli podezření souvisejícímu s terorismem. Jeden z nich strávil nějaký čas v Sýrii, kam v posledních měsících odešlo podle úřadů až 500 britských občanů, aby se připojili islamistickým ozbrojeným skupinám.

Vysoce pravděpodobné pokusy o atentát

Kvůli nárůstu počtu Britů cestujících do Sýrie bojovat zejména po boku radikálů z organizace Islámský stát (IS) země v srpnu zvýšila ostražitost před teroristickými útoky na druhý nejvyšší stupeň, což znamená, že pokusy o atentáty považuje za vysoce pravděpodobné. Vláda se domnívá, že členové IS se chystají udeřit na cíle na území Británie.

„V Londýně jsme velmi, velmi ostražití,“ prohlásil starosta města, jehož obyvatele vyděsilo loňské ubodání britského vojáka dvěma britskými islámskými konvertity afrického původu na rušné londýnské ulici.

Názory odjinud: Příliš zájmů kolem Islámského státu