Tajné služby zachytily dopis Obamovi, asi s jedovatým ricinem

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Tajné služby zajistily dopis adresovaný prezidentu Baracku Obamovi, který podle prvních testů obsahoval jedovatý ricin. Dopis byl v úterý zachycen v objektu, který leží mimo komplex Bílého domu. Vyšetřovatelé a Bílý dům o tom informovali dnes. Nevidí přitom souvislost s pondělním krvavým útokem při maratonu v Bostonu. Obdobný infikovaný dopis byl adresován také nejméně jednomu ze senátorů.

Do budovy, kde se kontroluje korespondence pro Bílý dům, podezřelý dopis přišel podle úřadů ve stejný den, kdy policisté zachytili jiný dopis s látkou, kterou je podle prvních testů také jedovatý ricin. Tento dopis někdo poslal senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi.

Oba dopisy spolu podle FBI souvisejí. Byly odeslány 8. dubna z pošty nedaleko města Memphis ve státě Tennessee. Obsahují stejný text, kterým je podle AP: „Vidět zlo a neodhalit ho znamená stát se tichým partnerem jeho pokračování.“ Předběžné testy ukázaly, že dopis adresovaný Obamovi obsahoval jedovatý ricin. Závěr ale bude možné udělat až po ukončení analýz, které u podobných látek zpravidla trvají 24 až 48 hodin, řekl mluvčí amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Připustil, že by mohly nyní přijít další podobné zásilky.

Kvůli obavám z podezřelých dopisů a balíků dnes policie vyklidila části dvou budov amerického Senátu ve Washingtonu. Mluvčí policejního oddělení v Kongresu podle agentury Reuters upřesnil, že v Hartově budově byl zkoumán podezřelý balík a v Russelově podezřelé obálky. Uzavřené části Hartovy budovy policie mezitím zase zpřístupnila, když kontrola nic nebezpečného neprokázala.

Zprávy o zásilkách přicházejí v době, kdy v zemi panuje napětí vyvolané pondělním krvavým útokem v Bostonu. Exploze bomb při tamním maratonu zabily tři lidi a dalších 170 jich zranily.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že nic neukazuje na to, že by zásilky nějak souvisely s útokem dosud neznámých pachatelů v Bostonu.