Tálibán tvrdí, že ovládl celý Pandžšír. Bitcoin sílí v předvečer přijetí za měnu Salvadoru

Bitcoin se v úterý stane v Salvadoru oficiálním platidlem

Bitcoin se v úterý stane v Salvadoru oficiálním platidlem Zdroj: E15, Profimedia

Salvador v úterý spustí bitcoin jako oficiální měnu
Tálibán tvrdí, že dobyl celou provincii Pandžšír, kterou držela opozice
Tálibán tvrdí, že dobyl celou provincii Pandžšír, kterou držela opozice
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Pandžšír je pod tlakem Tálibánu

Hnutí Tálibán tvrdí, že dobylo celou odbojnou provincii Pandžšír, což její obránci popírají. Lídr protitálibánského odporu Ahmad Masúd každopádně uvedl, že je připravený jednat s radikálním hnutím o míru. Těžko přístupný Pandžšír v posledních dnech zažívá silné boje a zprávy o stavu na bojišti je zatím nemožné potvrdit. Představitelé odboje uváděli, že Tálibán nasadil k ofenzivě všechny síly, které má k dispozici.

„Ohledně Tálibánu je fakt, že s nimi samozřejmě musíme mluvit, protože jsou nyní jedinými, na koho se můžeme obrátit,“ naznačila podle Deutsche Welle ochotu k diskuzi o nových evakuacích ze země i německá kancléřka Angela Merkelová. Boje v Pandžšíru ale oddalují oznámení o složení nové vlády. Jeden z favoritů na post jejího šéfa, Abdul Ghaní Barádar, se sešel s koordinátorem humanitární pomoci OSN Martinem Griffithsem. Podle organizace tálibové slíbili, že pustí pomoc k potřebným.

Násilné náboženské protesty v Černé Hoře

Přinejmenším padesátka lidí se zranila v Černé Hoře během protestů proti uvedení nového metropolity srbské pravoslavné církve do úřadu. Více než desítku lidí zadržela policie. Před slavnostním nedělním obřadem i během něj demonstranti útočili na policii kameny a petardami. Někteří z protestujících stříleli do vzduchu.

Metropolitu Joanikijeho II. biskupská rada zvolila do úřadu koncem května. Protestující tvrdí, že jeho inaugurace v Cetinje, historickém hlavním městě země, je demonstrací síly prosrbského tábora.

Poslední krok ke schválení plánu obnovy

Ministři financí zemí Evropské unie dnes učiní poslední potřebný krok k tomu, aby Česko mohlo začít čerpat peníze z mimořádného fondu postpandemické obnovy. Zástupci unijních vlád projednají český Národní plán obnovy, na jehož základě může ČR získat až 180 miliard korun přímých dotací. Pokud členské státy podle očekávání plán schválí, mohly by do Česka první peníze přijít již během září.

Z trhů a burz 

Bitcoin sílí v souvislosti se salvadorským krokem

Bitcoin se dnes vyšplhal na téměř 52 tisíc dolarů, nejvýše od počátku května. Jeho aktuální růst zřejmě pohánějí i aktivity na sociálních sítích, na kterých se uživatelé domlouvají na hromadných nákupech malých částek, aby podpořili krok Salvadoru. Už v úterý se tam stane bitcoin oficiální měnou, země od konce srpna instaluje bankomaty k jeho převodu na dolary. Podle průzkumu ale s krokem nesouhlasí více než dvě třetiny obyvatel země.

Britské úřady vyšetřují O2 kvůli možné korupci

Telekomunikační společnost O2 je vyšetřována britskými úřady kvůli podezření, že porušila protikorupční zákony. Agentura Bloomberg s odkazem na nejmenované zdroje blízké vyšetřování bez dalších detailů tvrdí, že pochybnosti se týkají vztahů s určitými zákazníky.

Další zdroje přímo hovoří o možném vyplácení úplatků za přidělování zakázek. Spekulace o vyšetřování se množí už delší dobu, ve své nedávné účetní závěrce firma potvrdila spolupráci s vládními úřady, týkající se možných porušení zákonů.

Letiště London City ožívá

Letiště London City, oblíbené mezi byznysmeny, se po pandemické pauze probouzí. Aerolinky British Airways a Lufthansa tento měsíc obnovují lety do významných finančních center jako Curych, Frankfurt nad Mohanem a Rotterdam. „Vidíme nějaké pozitivní známky, předběžné rezervace,“ řekla Bloombergu zástupkyně správy letiště Alison FitzGeraldová. Během září by měla letištní aktivita vzrůst o sedmdesát procent na zhruba 260 letů týdně.

Tweet dne

Devatenáct letadel armády Čínské lidové republiky vstoupilo v neděli 5. září do jihozápadní části identifikačního pásma protivzdušné obrany. Další informace naleznete na našich oficiálních stránkách.

Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že do jeho vzdušného prostoru vlétla čínská vojenská letadla včetně bombardérů, které mohou nést jaderné zbraně. Tchaj-pej si stěžuje na aktivitu Pekingu, který ostrov považuje za svoji součást, už delší dobu a pravidelně se rovněž spekuluje o možné čínské ofenzivě.

Stane se dnes

  • Běloruský soud má vynést rozsudek nad předními postavami opozice Maryjí Kalesnikavovou a Maksimem Znakem.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme německého ministra financí a kandidáta na kancléře za sociální demokracii (SPD) Olafa Scholze.
  • Začne líčení s bývalým slovenským generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou, který čelí obžalobě za to, že podle prokuratury zatajil nahrávku odposlechů v korupční aféře zvané Gorila.