Accolade expanduje ve Španělsku a v Polsku. Postaví průmyslové haly za téměř dvě miliardy

Nové haly chystá Accolade v polském městě Koszalin.

Nové haly chystá Accolade v polském městě Koszalin. Zdroj: Accolade

Ve Španělsku Accolade expanduje hlavně v oblasti Valencie.
Další polská expanze Accolade vede do města Elbínek.
Milan Kratina, zakladatel a spolumajitel firmy Accolade
4
Fotogalerie

Tuzemská skupina Accolade rozšiřuje své působení na španělském a polském trhu. Ve Valencii investuje přes dvacet milionů eur, tedy více než půl miliardy korun, do nové průmyslové haly. V Polsku chystá další industriální parky v hodnotě přes padesát milionů eur. Fond Accolade už překročil hranici milionu čtverečních metrů pronajatých ploch.

Poblíž Valencie investuje Accolade do pozemků, na kterých vyroste průmyslová hala s rozlohou třicet tisíc metrů čtverečních, což ji zařadí k největším v této španělské lokalitě. Od loňského vstupu Accolade na Pyrenejský poloostrov jde o třetí akvizici. Do dvou projektů v oblastech Valencie a Vitorie už vložila zhruba padesát milionů eur.

Valencie je třetím největším logistickým trhem ve Španělsku, a přestože nabízí přes tři miliony metrů čtverečních logistických a skladovacích prostor, nejsou tam volné kapacity. Poptávka po moderních průmyslových nemovitostech kopíruje rostoucí popularitu online nakupování.

„Na trhu ve Valencii a v okolí je téměř nulová neobsazenost průmyslových hal, což vnímáme jako velkou příležitost k dalšímu růstu,“ říká generální ředitel Accolade Milan Kratina. 

Noví nájemci z logistiky

Další expanze Accolade míří na sever Polska, kde ve městech Elbínek a Koszalin vyrostou moderní průmyslové parky za více než padesát milionů eur. V Koszalinu vzniknou dvě průmyslové budovy o celkové rozloze 41 tisíc metrů čtverečních.

Mezinárodní společnost AutoStore, která se zabývá robotickými technologiemi a rozvíjí řešení pro plnění objednávek Cube Storage Automation, si už pronajala téměř čtrnáct tisíc metrů čtverečních a do nové haly se přestěhuje začátkem příštího roku. V Elbínku Accolade investuje do výstavby dvou hal o celkové ploše dvacet tisíc metrů čtverečních. Jedním z nájemců bude dopravní a logistická společnost DPD.   

 „Západní Pomořansko přitahuje mnoho investorů včetně firem ze Skandinávie a z Německa. Koszalin je po Štětíně, ve kterém Accolade také působí, druhým největším centrem vojvodství. Park v Koszalinu bude příležitostí pro společnosti, které se chtějí rozvíjet v Pomořansku, a zároveň nabídne výhody umístění v ekonomické zóně Słupsk,“ popisuje ředitel Accolade Polsko Michał Białas. „Na druhé straně se bude rozvíjet také Elbínek. Stavba kanálu na Vistula Spit umožní lodím vplout do oblasti Vislové laguny i přístup do přístavu Elbínek. Obě města nabízejí díky univerzitám přístup ke kvalifikované pracovní síle,“ dodává.

Hodnota fondu stoupá

Accolade Industrial Fund už zahrnuje celkovou pronajatou plochu přes milion metrů čtverečních. V letošním druhém čtvrtletí hodnota fondu vzrostla na 863 milionů eur, zhruba 22 miliard korun. Zhodnocení investic dosáhlo 10,21 procenta v korunové a 11,49 procenta v eurové třídě, uvedla Accolade.

Pozitivně se na výsledcích fondu odrazila zvýšená investiční aktivita na evropském trhu s průmyslovými nemovitostmi a růst jejich cen. Výnos fondu kvalifikovaných investorů dosáhl za uplynulých dvanáct měsíců v korunové třídě akcií 17,94 procenta a v eurové třídě 20,59 procenta.

„Růst investiční aktivity na trzích, na kterých fond působí, vyvolává nárůst cen nemovitostí, přičemž u průmyslových objektů je nejvyšší v porovnání s ostatními typy komerčních nemovitostí. Od začátku roku klesl prime yield (roční výnos prvotřídních budov na nejexkluzivnějších místech, které jsou plně pronajaty za nejlepších podmínek – pozn. red.) průmyslových prostor v Česku o půl procenta a v Polsku o 0,6 procenta. Tato čísla způsobila, že naši externí oceňovatelé CBRE a Knight Frank přistoupili k výraznému přecenění portfolia, což se projevilo v ceně akcií fondu,“ vysvětluje Kratina, předseda představenstva Accolade Industrial Fund. 

Dohromady nyní tvoří portfolio fondu Accolade 21 průmyslových parků, které využívá 77 nájemců. Investuje do něj téměř 1700 kvalifikovaných investorů.