Taxikář pohřešovaných Čechů má prý bratra zadržovaného v Praze

Alí Fajád vychází ze soudní síně Městského soudu v Praze, který řešil jeho vydání společně se dvěma dalšími muži podezřelými ze spolupráce s teroristy do USA (Praha, 18. prosince 2014)

Alí Fajád vychází ze soudní síně Městského soudu v Praze, který řešil jeho vydání společně se dvěma dalšími muži podezřelými ze spolupráce s teroristy do USA (Praha, 18. prosince 2014) Zdroj: Profimedia.cz

Řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů na východě Libanonu, je bratrem muže zadrženého loni v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy. Oznámila to v Bejrútu rozhlasová stanice Voice od Lebanon. Skutečnost, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanonců zadržených v Praze a čekajících na vydání do USA, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, podle libanonského rozhlasu potvrdili členové jeho rodiny.

Padesátiletý Taán řídil automobil, z něhož pětice Čechů v údolí Bikáa na východě Libanonu zmizela. V autě našla policie v sobotu opuštěné zavazadlo s jejich penězi a videokamerami. Z vozidla zmizel i řidič. Podle zprávy libanonské agentury NNA Čechy očividně unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. Dosud se mělo za to, že Taána s Fajádem spojuje jen fakt, že pocházejí ze stejné vesnice.

Souvislost libanonského incidentu s Fajádem zadržovaným v Praze naznačuje i dnešní zpráva Blesku, podle níž jeden z unesených Čechů byl v pražském procesu s Fajádem tlumočníkem a druhý zřejmě obhájcem. Zdroj své informace list neuvádí.

Agentura NNA uvedla, že libanonská armáda prohledává místní hotely a zřídila v údolí Bikáa kontrolní posty ve snaze nalézt unesené osoby. Zatím nejsou zprávy, že by pátrání bylo úspěšné.

Údolí Bikáa, kde pětice Čechů zmizelaÚdolí Bikáa, kde pětice Čechů zmizela | Profimedia.czÚdolí Bikáa, kde pětice Čechů zmizela

Chtěli prodat zbraně a kokain agentům

Spojené státy viní Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítá, v USA jí hrozí až doživotí.

Letos v červnu ale pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o přípustnosti jejich vydání do USA s odůvodněním, že Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud v Praze si tak bude muset od USA vyžádat upřesnění.

Jaber s Marabím pocházejí z Pobřeží slonoviny, Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. Konečný souhlas s extradicí mužů musí vyslovit český ministr spravedlnosti.

Případy Čechů unesených v zahraničí
Výběr případů únosů českých, resp. československých občanů v zahraničí od začátku osmdesátých let:
13. března 1983 - Příslušníci povstaleckého Národního svazu pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA) unesli 66 československých občanů, kteří pracovali v papírně v angolském Alto Catumbela. Únosci požadovali politické uznání. Unesení museli absolvovat 1200 kilometrů dlouhý pochod. Po 4,5 měsíci únosci propustili ženy, děti a slabé muže. Zbylí lidé byli propuštěni po 468 dnech.
26. května 1995 - Tři české vojáky spolu s dalšími 270 příslušníky mírových sil UNPROFOR použili bosenští Srbové v okolí Pale u Sarajeva jako lidské štíty, aby odvrátili hrozící letecké údery NATO. Majora Karla Krátkého a kapitána Oldřicha Židlíka propustili po 24 dnech, major Zlatko Kožušník se dostal na svobodu po 19 dnech zajetí.
17. prosince 1996 - Český chargé d'affaires v Peru Lubomír Hladík byl mezi více než 600 lidmi zajatými na večírku v rezidenci japonské ambasády v Limě. Ozbrojenci z Revolučního hnutí Túpaka Amarua (MRTA), kteří požadovali propuštění vězněných členů hnutí, rukojmí postupně propouštěli, včetně Hladíka. Peruánské bezpečnostní síly osvobodily 72 zbylých rukojmí 22. dubna 1997.
19. února 1998 - Podplukovníka Jaroslava Kulíška s dalšími třemi pracovníky pozorovatelské mise OSN v Gruzii (UNOMIG) unesli ozbrojení útočníci v západogruzínské vesnici Džichaškari. Zatímco dva Uruguayce a Švéda odpůrci prezidenta Eduarda Ševardnadzeho propustili, Kulíškovi se 25. února podařilo utéci.
29. září 1999 - Dva pracovníky nadace Člověk v tísni Milana Machalíčka a Michala Plavce zadržoval dav ze srbské enklávy Štrpce v jihosrbské provincii Kosovo. Vojákům sil KFOR se podařilo humanitární pracovníky po několika hodinách vysvobodit.
13. října 1999 - Na východě gruzínské Abcházie, v Kodorském údolí, byla unesena skupina šesti pozorovatelů OSN (UNOMIG), pocházejících z ČR, Švédska, Švýcarska, Řecka, Německa a Uruguaye. Únosci požadovali výkupné 250.000 dolarů. Den nato únosci propustili čtyři rukojmí, včetně českého pozorovatele, zbytek propustili další den.
11. dubna 2004 - V Iráku byli cestou do jordánského Ammánu uneseni tři čeští novináři - Michal Kubal a Petr Klíma z České televize a Vít Pohanka z Českého rozhlasu. Po pěti dnech byli po vyjednávání s únosci propuštěni.
7. prosince 2005 - Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil. Na ostrově působil několik let. S únosci, kteří údajně požadovali výkupné 50.000 dolarů, vyjednávali představitelé katolické církve. Musil byl propuštěn 10. prosince 2005, ČR údajně nic neplatila.
11. března 2010 - Byly propuštěny dvě unesené humanitární pracovnice na Haiti. Česká pracovnice organizace Lékaři bez hranic (MSF) a její belgická kolegyně strávily téměř týden v zajetí neznámých únosců. Ženy, které v zemi pomáhaly po ničivém zemětřesení, přepadli únosci na předměstí Port-au-Prince.
18. ledna 2011 - Jemenská policie zmařila pokus o únos čtyř českých turistů. Zasáhla proti třem únoscům střelbou ve chvíli, kdy se pokusili své oběti odvézt autem do hor.
22. března 2012 - Česká průvodkyně strávila v noci na 22. března na egyptském Sinajském poloostrově dvě hodiny v zajetí beduínů. Skupina maskovaných mužů ji unesla, když přepadla autobus s českými turisty, které žena doprovázela. Podle českého ministerstva zahraničí ženu osvobodily egyptské bezpečnostní síly ve spolupráci s místními beduínskými kmeny z jihu Sinaje.
13. března 2013 - Dvě Češky (Antonie Chrástecká a Hana Humpálová) byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. K jejich propuštění po dvou letech přispěla turecká nevládní organizace IHH; do ČR se vrátily koncem letošního března.
6. března 2015 - Po útoku islámských radikálů na ropné pole Ghaní v Libyi bylo uneseno devět osob pracujících pro rakouskou firmu VAOS - Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Ghaňan a jeden český občan. Dva Bangladéšané a Ghaňan se již ze zajetí dostali. Osud ostatních unesených, včetně Čecha, je nejasný.
18. července 2015 - Libanonský list The Daily Star informoval o zmizení pětice Čechů na východě země. Češi ve věku 25 až 47 let byli podle listu možná uneseni. Libanonská policie koncem září 2013 hledala českého turistu, který byl rovněž pohřešovaný. Šestačtyřicetiletý muž se vydal na výlet a za špatné viditelnosti se zřítil do hlubokého údolí a zemřel.