Aktualizováno
Tchaj-wan zasáhlo nejhorší zemětřesení za 25 let. TSMC kvůli němu pozastavuje výrobu čipů

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu
Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu
Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu
Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu
5
Fotogalerie

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně devět mrtvých a více než 800 zraněných. Pohřešováno je padesát lidí, informovala agentura Reuters. Místní úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za čtvrtstoletí. Přírodní katastrofa má negativní dopady i na produkci počítačových čipů. Tchajwanská firma TSMC musela podle agentury Bloomberg přerušit výrobu a evakuovat několik svých továren. Rozsah škod firma zjišťuje.    

„Bezpečnostní systémy společnosti fungují normálně. Některé závody byly evakuovány, abychom zajistili bezpečí našich zaměstnanců,“ uvedla v prohlášení TSMC s tím, že podrobnosti zveřejní později. Tchajwanská firma je největším výrobcem pokročilých čipů na světě a hlavním dodavatelem amerických gigantů Apple či Nvidia. Problémy s vývozem klíčových komponentů způsobily v nedávných letech velké ekonomické problémy řadě podniků napříč sektory, od výrobců elektroniky po automobilky.

Otřesy o síle 7,4 stupně zasáhly ve středu celý asijský ostrov a poničily řadu budov. Epicentrum se nacházelo 18 kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien na východě Tchaj-wanu. Ohnisko zemětřesení, které udeřilo krátce před osmou ráno místního času (před 02:00 SELČ), leželo v hloubce 35 kilometrů, napsala agentura AP.

„Česká diplomacie v tuto chvíli nemá informace o žádných Češích zasažených zemětřesením na Tchaj-wanu,“ sdělila médiím Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Na ostrově by se podle cestovatelského systému Drozd mělo nacházet nejméně 88 českých občanů. 

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanuNičivé zemětřesení na Tchaj-wanu|ČTK / AP / Uncredited

Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou cunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země. Varování před ničivou vlnou vydaly i Filipíny.

Televize přinesly záběry některých budov ve městě Chua-lien, které se částečně rozpadly či zhroutily. Podle místních médií v nich zůstali uvězněni lidé. V metropoli ostrova Tchaj-peji odpadávaly části některých starších domů i novějších kancelářských budov, píše AP. Lidé v hlavním městě pociťovali i slabší následné otřesy.

Záchranáři s pomocí žebříků pomáhají dostat ven osoby, které zůstaly uvězněné v poškozených budovách. Hasiči mezitím evakuují lidi, kteří uvízli v tunelech nedaleko města Chua-lien; jsou mezi nimi i dva němečtí občané. Tchajwanské úřady oznámily, že ztratily kontakt s 50 cestujícími, kteří jeli ve dvou minibusech do hotelu v národním parku Taroko Gorge. Žádné podrobnosti úřady neuvedly.

Tchajwanské vojenské letectvo oznámilo, že na jeho hlavní základně otřesy lehce poškodily šest stíhaček F-16; očekává se nicméně, že letouny se brzy vrátí do aktivní služby.

Na celém Tchaj-wanu, který má 23 milionů obyvatel, byla přerušena vlaková doprava a některé regiony přišly o dodávky elektřiny. Místní jaderné elektrárny jsou podle úřadů mimo ohrožení.

Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa již 15 minut po otřesech hlásily příchod vlny cunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady původně vydaly varování před vlnou vysokou až tři metry, později však výstrahu zrušily. Do odvolání byl přerušen provoz na letišti v okinawském správním středisku Naha. Japonsko žádné oběti ani zásadnější škody nehlásí. Premiér Fumio Kišida uvedl na sociální síti X, že jeho země je připravena poskytnout ostrovu veškerou pomoc.

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu poměrně častá. Otřesy o síle 7,6 stupně si v roce 1999 vyžádaly více než 2400 obětí. V únoru 2018 zemřelo při zemětřesení na východním pobřeží Tchaj-wanu 15 lidí a nejméně 280 osob bylo zraněno, včetně dvou občanů České republiky.

Japonsko zasáhlo poslední velké zemětřesení začátkem letošního roku. Živel o síle 7,6 stupně zabil přes 200 lidí a způsobil metrovou vlnu cunami a sesuvy půdy.