Tea Party si neústupností rozhněvala byznysmeny

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: Edbrown05-Wikimedia Commons

Reputaci amerického hnutí Tea Party poškodily nedávné tahanice o financování státních úřadů a dluhový strop. Od radikálního křídla republikánské strany se odvracejí byznysmeni, kteří tvrdí, že svou neústupností přispívá k nestabilitě. Lídři hnutí přesto míní pokračovat v tvrdém kurzu vůči politice prezidenta Baracka Obamy.

V principu se podnikatelé s Tea Party shodnou na nutnosti snížit rozpočtový deficit a omezit vládní výdaje. Obchodní komora a další zájmová sdružení podnikatelů ale odsuzují nedávnou „taktiku spálené země“, kterou kongresmani podporovaní hnutím zvolili ve snaze odložit Obamovu zdravotnickou reformu.

Jejich kritici tvrdí, že si zahrávali s důvěru spotřebitelů a negativně působili na hospodářský růst. Obchodníci už za krize zdůrazňovali, že je nerozvážné Američany nervovat před vánoční nákupní sezonou.

Byznysmeni naopak ocenili lídra republikánské menšiny v Senátu Mitche McConnella, který vyjednal s demokraty dohodu. Obchodní kruhy také dávají najevo, že se budou chtít více zapojit do stranických primárek, aby měly větší vliv na to, kdo zasedne v Kongresu.

„Nyní je více než kdy jindy potřeba zvolit lidi, kteří rozumí volnému trhu, ne hloupostem,“ uvedl stratég obchodní komory Scott Reed. Hnutí ale zůstává odbojné a hrozí, že postaví samostatné kandidáty. Tvrdí navíc, že vliv byznysu je přeceňovaný.

Profil Tea Party si přečtěte v pátek na E15.cz