Teroristé zabili v luxusním nákupním centru v Nairobi desítky lidí

Kenští vojáci při osvobozování luxusního nákupního centra Westgate Mall v Nairobi, 22. 9. 2013

Kenští vojáci při osvobozování luxusního nákupního centra Westgate Mall v Nairobi, 22. 9. 2013 Zdroj: ctk/AP

Útok islámských radikálů v nákupním středisku v keňské metropoli Nairobi si od soboty vyžádal životy nejméně 68 lidí. Nejnovější bilanci obětí oznámil Červený kříž. Policie navíc varovala, že počet mrtvých může ještě výrazně stoupnout. Zásah proti teroristům, kteří jsou stále v objektu a drží rukojmí, dál pokračuje. Podle očitých svědků je z místa slyšet střelba a výbuchy.

K masakru se přihlásili islamisté ze somálských milicí Šabáb, kteří tvrdí, že jde o odvetu za angažmá keňské armády v Somálsku. Na luxusní nákupní centrum Westgate Mall zaútočili s pomocí automatických zbraní a granátů v sobotu časně odpoledne, kdy byly v budově stovky lidí. Na místě už více než 30 hodin zasahují policejní a armádní jednotky, které večer zahájily ofenzivu proti ozbrojencům.

Podle dosavadních informací české diplomacie mezi mrtvými ani zraněnými nejsou žádní čeští občané. O život však přišla řada cizinců: přinejmenším tři Britové, dva Francouzi, dva Kanaďané, dva Indové a rovněž po jednom občanovi Nizozemska, Číny, Peru, Austrálie a Jihoafrické republiky.

Útoků připisovaných Šabábu se v Keni od roku 2011 odehrálo již několik
Před dvěma lety totiž země vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby právě s islámskými milicemi napojenými na teroristickou síť Al-Káida bojovaly. Islamisté v odvetě útočí v Keni. Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu mělo v moci více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt, včetně metropole.

Teroristé zavraždili i známého 78letého ghanského básníka a státníka Kofiho Awoonora. „Podle informací, které máme zatím k dispozici, by mezi postiženými neměl být žádný český občan,“ sdělil ČTK telefonicky chargé d'affaires českého diplomatického zastoupení v Nairobi Jaroslav Mandys.

Červený kříž uvedl, že islamisté mají kromě 68 mrtvých ve věku od dvou do 78 let na svědomí také 175 zraněných. Celkem 49 lidí je stále pohřešováno; mohou mezi nimi být rukojmí. Z objektu se dosud podařilo zachránit kolem 1000 osob.

Prorokova matka klíčem k životu

Někteří zachránění v sobotu líčili, že ozbrojenci se soustředili především na nemuslimy, a nechali odejít muslimy. Předtím od nich ale chtěli odpověď na otázku, jak se jmenovala prorokova matka, aby jejich příslušnost k islámu ověřili.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta podle Reuters sdělil, že mezi zabitými jsou i blízcí členové jeho rodiny. „Pachatelé těchto ohavných, bestiálních činů neuniknou. Stejně jako ty, kteří jsou nyní obklíčeni uvnitř, potrestáme i organizátory útoku, a to rychle a velmi bolestivě,“ řekl prezident ve svém nedělním projevu.

Počet lidí, jež útočníci zadržují, není podle úřadů jasný. Policie a armáda dnes po půlnoci zahájily operaci k zneškodnění útočníků a osvobození rukojmích, jednotky ale postupovaly jen pomalu. Z budovy se celý den ozývala střelba, večer pak svědci informovali o několika silných explozích.

Úřad keňského prezidenta mimo jiné uvedl, že jednoho z útočníků se podařilo v sobotu zadržet, ale zemřel na střelná zranění. Někteří ze zachráněných tvrdili, že mezi teroristy byla minimálně jedna žena. Podle BBC byli už v sobotu čtyři členové vražedného komanda zadrženi.