Těsné volební klání v USA rozhodne jen několik států

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK)

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Letošní prezidentské volby budou těsné, na tom se vzácně shodnou americká média i lidé z kampaně obou kandidátů. Vítěze se odváží tipovat málokdo. Výsledky hlasování ve většině států se přitom poměrně snadno předpovědět dají.

Například Kalifornie, nejlidnatější stát federace s největším počtem volitelů, a pro kandidáty tedy nejcennější úlovek, hlasuje od roku 1992 spolehlivě pro demokraty a ani letos tomu nebude jinak. Texas naproti tomu zvolil demokrata za posledních čtyřicet let jen jednou, v roce 1976.

Americké prezidentské volby ale rozhodují takzvané swing states, politicky rozpolcené státy a volebně nepředvídatelné státy. Na ně se příští úterý soustředí pozornost.

Státy USA s těžko odhadnutelným výsledkem volebStáty USA s těžko odhadnutelným výsledkem voleb | E15

S nálepkou swing state jde do letošních voleb devět států. Ve hře tak je ještě 110 z 538 volitelských hlasů, vstupenku do Bílého domu představuje zisk 270 volitelů. Vítěz hlasování v jednotlivých státech přitom získává všechny hlasy tamních volitelů. V pěti státech dělí kandidáty necelý týden před volbami méně než tři procentní body – v Coloradu, Michiganu, Virginii, New Hamphire a na Floridě. Na posledně jmenovaný stát mají Obama i Romney největší zálusk, jeho zisk znamená cenných 29 volitelských hlasů. Témata, která jsou pro Floriďany důležitá, zejména zdravotní péče, lze do kampaně dobře naroubovat, dotýkají se většiny voličů.

Fenomén swing statesFenomén swing states | E15

Ne u všech swing states je to ale tak jednoduché. Například v Nevadě patří k nejpalčivějším tématům dopady hypoteční krize. Šest z deseti Nevaďanů dluží na hypotéce víc, než je hodnota jejich nemovitosti. „Jsem zarytý republikán, ale tohle je prostě špatně,“ rozčiluje se v deníku Washington Post bývalý právník Leslie Levin.

Obama ani Romney se ale do otázky nemovitostí příliš nepouštějí, nejde totiž o „vítězné téma“. Většinu problémů na trhu s nemovitostmi totiž krize způsobila ve státech na jihozápadě USA, včetně Kalifornie a Arizony, o ty ale v letošních volbách nebojuje.

Část Američanů už odvolila

Navzdory oficiálnímu datu voleb má už nezanedbatelná část Američanů odvoleno. Možnosti odeslat svůj hlas s předstihem poštou využilo zatím 15 procent voličů, nejvíce na západním pobřeží. Podle výzkumné agentury Gallup využívají této možnosti hlavně senioři a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Čtěte také:

Obama přijel do New Jersey utěšit lidi postižené bouří

Severovýchod USA se začíná vzpamatovávat z řádění bouře Sandy

Romney se dotáhl na Obamu, ten přesto zůstává favoritem voleb

Agentura poznamenává, že hlasy vhozené s předstihem s celkovými výsledky nezamíchají. To by se mohlo stát jen v případě, že by díky nim hlas odevzdalo podstatně víc voličů jednoho z kandidátů. Průzkumy tomu ale nenasvědčují.

Intrade favorizuje ObamuIntrade favorizuje Obamu | E15

Státy USA s těžko odhadnutelnými výsledky voleb

Colorado

Tradičně republikánský stát se v roce 2008 poprvé od šedesátých let podařilo získat demokratovi. Pro Obamu to bylo jedno z nejcennějších vítězství. Letos mu zde může pomoci rozrůstající se hispánská komunita.

Wisconsin

Tradičně demokratický stát je letos pod lupou kvůli nečekaně silné podpoře republikánského kandidáta. Ačkoli převážně bílý a zemědělský, Wisconsin vždy tíhl k liberálům. Teď republikáni upevňují pozice v recesí stižených průmyslových oblastech na jihovýchodě. Jejich status posílil i loňský úspěch tamního guvernéra – republikán Scott Walker uhájil křeslo v mimořádných volbách vyvolaných odboráři.

New Hampshire

Jediný ze států Nové Anglie, kde má Mitt Romney šanci na úspěch. Voliči jsou zde pověstně nevyhranění a Romney populární, má tu i jednu ze svých vil. Obama, který zde před čtyřmi lety vyhrál, nenechává nic náhodě a do New Hampshire opakovaně vysílal agitovat viceprezidenta Bidena.

Virginie

Chce-li Mitt Romney uvažovat o vítězství, musí získat Virginii, jeden z nových „bitevních“ států. Rozrůstání metropolitních oblastí změnilo demografii dříve bezpečně konzervativního státu. Výzvou pro republikány je hlavně severní část Virginie, tedy jižní předměstí metropole Washington, D. C. U tamních voličů, často vládních zaměstnanců, Mitt Romney rozhodně nepochodí s tradičním republikánským varováním před expanzí federální politiky.

Nevada

Pouštní stát je na čele v několika nepříjemných statistikách – jedenáctiprocentní nezaměstnanost je nejvyšší v USA a státu patří i jedna z předních pozic v počtu soukromých nemovitostí zabavených pro nesplácení hypotéky. V dříve bezpečně republikánské baště zvítězil v minulých volbách Obama. Ekonomická situace se od té doby zhoršila, což může hrát ve prospěch Romneyho, Obamu však pravděpodobně podrží hispánští voliči.

Iowa

Stát na středozápadě získal před čtyřmi lety Obama, letos to může být jinak. Mitt Romney na Iowu měsíce cíleně mířil kampaň a své přísliby ekonomického oživení. Do průzkumů podpory se to promítlo. Stát má sice jen šest volitelů, v očekávaných těsných volbách to ovšem mohou být rozhodující hlasy.

Ohio

Nejspolehlivější indikátor výsledků prezidentských voleb, tvrdí statistiky. Od roku 1964 vyhrává v bývalém průmyslovém srdci Spojených států vždy ten kandidát, který nakonec usedne i do Bílého domu. Ve volbách do Kongresu před dvěma lety tu výrazně posílili republikáni. Voliče jim přidává i „válka proti uhlí“ vedená Obamovou administrativou, která se obyvatelům těžařského regionu nezamlouvá.

Severní Karolína

Jeden z nejchudších států unie byl před čtyřmi lety nejtěsnějším Obamovým ziskem i díky vysoké účasti tamních afroamerických voličů. Stát zápasí s neklesající vysokou nezaměstnaností a úpadkem tradičních odvětví – tabákového a textilního průmyslu.

Florida

Nejcennější bitevní stát prezidentských voleb. Zisk Floridy s sebou nese 29 volitelských hlasů. Silná hispánská menšina tíhne k Obamovi, stejně jako senioři, kteří se obávají škrtů ve federálních zdravotních programech Medicare a Medicaid, jež navrhuje Romney. Převážně zemědělské vnitrozemí a sever státu ovšem spolehlivě volí republikány.