Thajsko ztrojnásobilo odměnu za dopadení atentátníka

Místo výbuchu v thajském Bangkoku

Místo výbuchu v thajském Bangkoku Zdroj: ctk/ap

Thajská vláda ztrojnásobila odměnu za informace vedoucí k dopadení hlavního podezřelého v případu bombového útoku, při němž zahynuly v metropoli Bangkoku dvě desítky lidí. Nynější odměna se rovná částce tří milionů bátů (přes dva miliony korun).

Vláda uvedla, že se podařilo učinit pokrok ve vyšetřování, odmítla ale uvést jakékoli podrobnosti. Dosavadní spekulace o pachatelích útoku jsou plné rozporů. Jediným spolehlivým zveřejněným důkazem je zatím zrnitý videozáznam, na němž je zachycen mladík, který na místě výbuchu zanechal batoh a zmizel. Podle thajských úřadů šlo zřejmě o cizince či o Thajce, který předstíral, že je cizinec.

Thajská vláda nicméně znovu odmítla spekulace, že by atentát mohl být dílem mezinárodní teroristické sítě. A policejní šéf Somjot Pumpanmuang dnes pozměnil i své prohlášení ze čtvrtka, že útok byl dílem nejméně deseti osob. Dnes Pumpanmuang řekl, že atentátníci mohli být jen dva. „Jasné ale je, že cílem útoku bylo zdiskreditovat vládu, zničit důvěru a vyděsit turisty tak, aby už do Thajska nejezdili,“ konstatoval policejní šéf.

Mezi dvacítkou obětí výbuchu bomby, která explodovala v hinduistické svatyni pod otevřeným nebem v centru Bangkoku, bylo 14 cizinců. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Dva muži, které zachytily kamery poblíž místa exploze a kteří byli podezíráni jako komplicové útočníka, se přihlásili sami policii a následně byli propuštěni. Policisté nyní pátrají po ženě, která je na videozáznamu z bezpečnostní kamery vidět v černém oblečení poblíž hlavního podezřelého. Policie je přesvědčena, že by mohla přinést cenné svědectví.