Tisíce lidí vyšly do centra Istanbulu na podporu demokracie

Demonstrace na podporu demokracie v Istanbulu

Demonstrace na podporu demokracie v Istanbulu Zdroj: profimedia.cz

Tisíce Turků se dnes v podvečer shromáždily na manifestaci v centru Istanbulu, aby vyjádřili svou podporu demokracii, v mnoha případech ale také odmítavý postoj k výjimečnému stavu. Ten vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan po nedávném nezdařeném vojenském převratu. Manifestaci svolala hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a připojili se k ní i příznivci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), uvedla agentura AFP.

Shromáždění začalo oficiálně kolem 17:00 středoevropského času na náměstí Taksim, kolem nějž byly rozmístěny bezpečnostní zátarasy a připraveny televizní štáby. V patnáctimilionovém Istanbulu bude až do půlnoci zdarma veřejná doprava.

V moři tureckých státních vlajek se objevuje řada portrétů zakladatele turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Přítomní nesou transparenty s nápisy „Bráníme republiku a demokracii“, „Nejvyšší moc patří bezpodmínečně lidu“ a „Ne puči, ano demokracii“.

Kromě odmítnutí puče a jeho organizátorů přišla ale řada lidí očividně vyjádřit i své znepokojení s ohledem na vyhlášení výjimečného stavu, stejně jako svou opozici vůči prezidentu Erdoganovi. Dávají to najevo hesly jako „Ani převrat, ani diktát, moc lidu!“, „Turecko je a zůstane laické“ a „My jsme vojáci Mustafy Kemala“.

Zpravodaj AFP zaslechl i výkřiky vyloženě nepřátelské vůči prezidentově straně „Zloděj, vrah, AKP“, taková hesla jsou ale podle něj jen ojedinělá.