Tokio chce s Putinem vyřešit letitý spor o Kurily

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: President of the European Council via Flickr

Japonsko očekává, že ruský prezident Vladimir Putin navštíví Tokio, aby bylo možné vyřešit spor o souostroví Kurily a uzavřít mírovou smlouvu mezi oběma státy. Uvedl to místopředseda vládnoucí strany, bývalý šéf japonské diplomacie Masahiko Komura. Tokio by si podle diplomatů přálo, aby se Putinova návštěva uskutečnila ještě letos.

„Chtěli bychom uzavřít mírovou smlouvu, vyřešit územní spor, a proto bychom si přáli, aby prezident Putin přijel na návštěvu Japonska. Premiér Šinzó Abe o tom velice vážně uvažuje,“ řekl Komura předsedovi ruské sněmovny Sergeji Naryškinovi během dnešní schůzky na ruském velvyslanectví v Tokiu.

Putin minulý měsíc během televizní debaty prohlásil, že Rusko je připraveno na jednání s Japonskem o Kurilách, ale momentálně dialog utichl „z japonské iniciativy“. Dodal také, že v souvislosti s připojením Krymu se ruský přístup k této otázce „nijak nezměnil“.

Abe v dubnu 2013 při návštěvě Moskvy navrhl Putinovi, aby navštívil Japonsko. O devět měsíců později šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov potvrdil, že pozvání bylo přijato.

Ukrajina zamíchala karty

Avšak v září 2014 Tokio pozvání stáhlo kvůli třenicím ve vzájemných vztazích po přijetí japonských sankcí. Podle tisku prý Washington požádal Tokio, aby Putinovu návštěvu odložilo kvůli vyhrocení vztahů mezi Ruskem a Západem po propuknutí ukrajinské krize.

Spor o Kurilské ostrovy, přesněji o jejich jižní část, je klíčovým problémem, který i 70 let po skončení druhé světové války brání uzavřít mírovou smlouvu mezi oběma státy.

Japonské Severní území

Japonsko vznáší nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai na základě dohody z roku 1855. Po ukončení druhé světové války je Moskva anektovala, Tokio je ale dodnes označuje za své Severní území a ruskou svrchovanost neuznává. Rusko trvá na tom, že mu ostrovy patří, a japonské nároky odmítá jako nepřípustnou revizi výsledků války.

„Japonsko je jediná země na světě, která zpochybňuje výsledky druhé světové války,“ prohlásil Lavrov v úterním vydání vládního listu Rossijskaja gazeta. Tokio ministrovy poznámky odmítlo, že „jsou zcela mimo“, ale prý neovlivní jednání mezi oběma státy.

Veškeré pokusy urovnat spor, který vážně blokuje rozvoj spolupráce v ekonomice i v dalších oblastech, byly dosud neúspěšné.